ΣΚΟΠΟΙ

Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στις παρακάτω συμπληρωματικές προβολές ακτινολογικής εξέτασης του κρανίου:

Πλάγια προβολή κρανίου με οριζόντια δέσμη.

Π-ο προβολή κρανίου.

Π-ο προβολή κωναρίου.

Πλάγια προβολή τουρκικού εφιππίου.

Πλάγια προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων.

Μετωπορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων.

Πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων κατά Waters.

Πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων (τροποποιημένη).

Π-ο προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων.

Πλάγια προβολή ρινικών οστών.

Πλάγια προβολή κάτω γνάθου.

Μετωπορινική προβολή κάτω γνάθου.

Μετωπορινική προβολή παραρρινικών κόλπων κατά Caldwell.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας θα πρέπει να είσαι σε θέση:

1.Να περιγράφεις την τοποθέτηση του ασθενούς σε κάθε συμπληρωματική προβολή του κρανίου.

2.Να αναφέρεις το σημείο επικέντρωσης, την κλίση της λυχνίας, την έκταση του ακτινογραφικού πεδίου και τα μέτρα ακτινοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνεις σε κάθε προβολή.

3.Να αναφέρεις, για κάθε προβολή, τους προτεινόμενους τεχνικούς παράγοντες (kVp, ενισχυτική πινακίδα, χρήση αντισκεδαστικού διαφράγματος, εστιακή απόσταση), για την παραγωγή μιας αποδεκτής ακτινογραφίας.

4.Να εξηγείς τη χρησιμότητα κάθε συμπληρωματικής προβολής του κρανίου.

5.Να αναγνωρίζεις σε ακτινογραφίες του κρανίου τα διάφορα ανατομικά και ακτινοανατομικά μορφώματα.

6.Να κάνεις ακτινογραφική κριτική σε ακτινογραφίες που σου επιδεικνύονται με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης και να αναγνωρίζεις τα κοινά λάθη τοποθέτησης.

7.Να περιγράφεις τις απαραίτητες τροποποιήσεις στις προβολές για άτυπους ή τραυματισμένους ασθενείς κατά τον ακτινογραφικό έλεγχο του κρανίου.

8.Να αποκτήσεις τις απαιτούμενες δεξιότητες για τον ακτινογραφικό έλεγχο του κρανίου.

9.Να επιδεικνύεις την τοποθέτηση του ασθενούς σε κάθε συμπληρωματική προβολή του κρανίου.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ & ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Στην ενότητα αυτή, παρουσιάζονται οι υπόλοιπες βασικές προβολές για τον ακτινολογικό έλεγχο του εγκεφαλικού κρανίου, του προσωπικού κρανίου και των οφθαλμικών κόγχων. Ο ακτινογραφικός έλεγχος του κρανίου είναι μια πρόκληση και απαιτεί σημαντική προσπάθεια και μελέτη προτού να αποκτήσεις δεξιότητα σε αυτό το έργο. Και η ενότητα αυτή είναι δύσκολη και απαιτεί σημαντική και συστηματική προσπάθεια.

Ορισμένες γνώσεις ανατομίας και τραυματιολογίας του κρανίου θα σε βοηθήσουν σημαντικά στην κατανόηση αυτής της ενότητας. Για να ελέγξεις τις γνώσεις σου για το υλικό αυτής της ενότητας, συμπλήρωσε αρχικά το Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης της Ανατομίας του Κρανίου ΙΙ.

Για τις συμπληρωματικές προβολές αυτής της ενότητας, μελέτησε το υλικό που παρουσιάζεται στο Κεφάλαιο 9 του βιβλίου Κουμαριανός, Δ. (2013). Άτλας Ακτινολογικών Προβολών (3η εκδ.). Αθήνα. Τόμος 1: Βασικές Προβολές, σελ. 226-227, 230-231, 236-255, 258-259. Συμπληρωματικά χρήσιμο είναι να συμβουλευτείς και τουλάχιστον μια από τις παρακάτω βιβλιογραφικές παραπομπές:

Frank, E. D., Long, B. W., & Smith, B. J. (Eds.). (2011). Merrill’s Atlas of Radiographic Positions and Radiologic Procedures (12th ed.): Mosby. Chapter 20-23: Skull, Facial Bones, Paranasal Sinuses,

Bontrager, K. L., & Lampignano, J. P. (Eds.). (2014). Textbook of Radiographic Positioning and related anatomy (8th ed.): Mosby. Chapter 11: Cranium, Facial Bones, and Paranasal Sinuses,

Whitley, A. S., Sloane, C., Hoadley, G., Moore, A. D., & Alsop, C. W. (Eds.). (2005). Clark’s positioning in Radiography (12th ed.): Hodder Arnold Publication. Chapter 8-9: The skull, The facial bones and sinuses,

Greathouse, J. S. (2006). Radiographic Positioning & Procedures: A Comprehensive Approach: Delmar. Chapter 12-14: Basic Skull Positions/Projections, Skull and Facial Bones, Trauma Head Positioning.

Όταν αισθανθείς ασφαλής με το παραπάνω υλικό, προσπάθησε να απαντήσεις στις Ερωτήσεις Ανασκόπησης της ενότητας. Οι ερωτήσεις αφορούν όρους και έννοιες στους οποίους πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή. Βάλε ένα σημάδι δίπλα σε κάθε ερώτηση που κατανοείς με επιτυχία.

Στη συνέχεια, εκπόνησε τις Μαθησιακές Δραστηριότητες της ενότητας μόνος σου ή σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή σου στο εργαστήριο. Οι δραστηριότητες αυτές θα σε βοηθήσουν να συνδέσεις τις γνώσεις σου με την κλινική πράξη και θα σε βοηθήσουν σημαντικά να ενδυναμώσεις την κατανόηση πολλών εννοιών της ενότητας.

Μετά τα παραπάνω θα είσαι έτοιμος για το Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης των Συμπληρωματικών Προβολών του Κρανίου. Με αυτό το ερωτηματολόγιο θα αξιολογήσεις τις γνώσεις που απόκτησες και θα επανεξετάσεις και ελέγξεις τους βασικούς όρους και έννοιες της ενότητας. Η βαθμολογία σου σε αυτό το τεστ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 75/100. Σε περίπτωση που είναι χαμηλότερη θα πρέπει να μελετήσεις εκ νέου το υλικό αυτής της ενότητας προτού προσέλθεις στο τελικό της τεστ.

10.1. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΚΡΑΝΙΟΥ ΙΙ

1.Ποιο κρανιοτοπογραφικό σημείο προέχει στο μέσο του σώματος της άνω γνάθου;

A. Το γένειο.

B. Η πρόσθια ρινική άκανθα.

Γ. Το ριζορίνιο.

Δ. Το μεσόφρυο.

2.Ποιο κρανιοτοπογραφικό σημείο βρίσκεται στο πιο κεφαλικό σημείο των ρινικών οστών;

A. Το γένειο.

B. Η πρόσθια ρινική άκανθα.

Γ. Το ριζορίνιο.

Δ. Το μεσόφρυο.

3.Η ζυγωματική απόφυση ανήκει στο:

A. μετωπιαίο.

B. βρεγματικό.

Γ. κροταφικό.

Δ. σφηνοειδές.

4.Η κάτω γνάθος αρθρώνεται με:

A. την άνω γνάθο.

B. το ζυγωματικό.

Γ. το σφηνοειδές.

Δ. το κροταφικό.

5.Το έδαφος του οφθαλμικού κόγχου σχηματίζεται κυρίως από:

A. την άνω γνάθο.

B. το σφηνοειδές.

Γ. το ηθμοειδές.

Δ. το ζυγωματικό.

6.Η πρόσθια απόφυση του κλάδου της κάτω γνάθου ονομάζεται:

A. κόνδυλος.

B. κορακοειδής.

Γ. κορωνοειδής.

Δ. φατνιακή.

7.Οι μείζονες και οι ελάσσονες πτέρυγες του σφηνοειδούς έχουν συνήθως αεροφόρες κοιλότητες.

A. Σωστό.

B. Λάθος.

8.______ βρίσκονται εντός της άνω γνάθου.

A. Τα γναθιαία άντρα

B. Οι μετωπιαίοι κόλποι

Γ. Οι σφηνοειδείς κόλποι

Δ. Οι ηθμοειδείς κυψέλες

9.Η ανάπτυξη των παραρρινικών κόλπων ολοκληρώνεται πλήρως:

A. αμέσως μετά τη γέννηση.

B. κατά το 6ο-7ο έτος της ηλικίας.

Γ. κατά το 17ο-18ο έτος της ηλικίας.

Δ. κατά το 20ο έτος της ηλικίας.

Στις ερωτήσεις 10 - 15, για κάθε περιγραφή, επέλεξε από τις απαντήσεις Α-Δ τους παραρρινικούς κόλπους στους οποίους αναφέρεται. Οι παραρρινικοί κόλποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν καμία, μία ή και περισσότερες φορές.

10.(____) Διαιρούνται τοπογραφικά σε 3 ομάδες.

11.(____) Βρίσκονται πιο κεφαλικά από όλους τους παραρρινικούς κόλπους.

12.(____) Βρίσκονται κάτω από το τουρκικό εφίππιο.

13.(____) Βρίσκονται κυρίως κάτω από τους οφθαλμικούς κόγχους.

14.(____) Βρίσκονται εντός της άνω γνάθου.

15.(____) Βρίσκονται πίσω από τις ηθμοειδείς κυψέλες.

A. Μετωπιαίοι κόλποι.

B. Γναθιαία άντρα.

Γ. Σφηνοειδείς κόλποι.

Δ. Ηθμοειδείς κυψέλες.

10.2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ

1.Πώς πρέπει να γίνεται η πλάγια ακτινογραφία κρανίου σε περίπτωση κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης; Ποια η χρησιμότητα αυτής της ακτινογραφίας;

Σε περίπτωση κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, η πλάγια ακτινογραφία θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε με οριζόντια δέσμη για τυχόν ανάδειξη υδραερικών επιπέδων στον σφηνοειδή κόλπο ή αέρα στο κρανίο. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύονται μόνο με αυτή την τεχνική και αποτελούν σημαντική ένδειξη για την ύπαρξη σοβαρής ενδοκρανιακής βλάβης (Quinn και Smathers, 1984, Εικόνα 10.1). Από τεχνικής άποψης όταν η κατάσταση του ασθενούς δεν επιτρέπει το ανασήκωμα του κρανίου, τότε για την ανάδειξη ολόκληρου του ινιακού οστού, η επικέντρωση θα πρέπει να γίνεται χαμηλότερα, περίπου 5 cm κάτω από τον έξω ακουστικό πόρο ανοίγοντας κατάλληλα και τα διαφράγματα.

Εικόνα 10.1. Αριστερή πλάγια ακτινογραφία κρανίου με οριζόντια δέσμη: υδραερικό επίπεδο (βέλη) στον σφηνοειδή κόλπο που οφείλεται σε αίμα ή/και εγκεφαλονωτιαίο υγρό (© 1994 Κουμαριανός Δ.).

2.Ποιος ο σκοπός του ακτινογραφικού ελέγχου σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης όταν δεν είναι διαθέσιμη η ΥΤ ή η ΜΤ;

Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη ή ένα απλό καρούμπαλο στο κεφάλι. Ανεξάρτητα από τον τύπο της κάκωσης, αυτό που ενδιαφέρει τον κλινικό γιατρό είναι η τυχόν βλάβη του εγκεφάλου, εξαιτίας ενός ενδοκρανιακού αιματώματος ή εγκεφαλικού οιδήματος. Άρα, ο απλός ακτινογραφικός έλεγχος σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, κύριο σκοπό έχει την ανάδειξη της θέσης του τυχόν αποτιτανωμένου κωναρίου. Σε φυσιολογικά κρανία, το αποτιτανωμένο κωνάριο (η συχνότητα της αποτιτάνωσης του κωναρίου ποικίλλει και κυμαίνεται από 33% έως 76%) αναδεικνύεται πάνω στο μέσο οβελιαίο επίπεδο του κρανίου, ενώ ενδοκρανιακές χωροκατακτητικές εξεργασίες το μετατοπίζουν στην αντίθετη πλευρά (Εικόνα 10.2). Μια μετατόπιση του κωναρίου 3 mm ή μεγαλύτερη από τη μέση γραμμή θεωρείται παθογνωμική, εκτός αν το κρανίο στην ακτινογραφία παρουσιάζει σημαντική στροφή (Burrows & Leeds, 1981). Ελαφριά στροφή του κρανίου μέχρι και 10° δεν επηρεάζει σημαντικά τη θέση του κωναρίου, λόγω της κεντρικής του θέσης πάνω στον κάθετο άξονα. Αν και η θέση του κωναρίου μελετάται ικανοποιητικά στην π-ο προβολή κωναρίου, εντούτοις, η χρήση της YT και της MT έχει κατά πολύ απλοποιήσει και αντικειμενοποιήσει την ανάδειξη χωροκατακτητικών όγκων με μετατόπιση και πίεση του κοιλιακού συστήματος και του κωναρίου.

Εικόνα 10.2. Π-ο ακτινογραφία κωναρίου: μετατόπιση του κωναρίου (βέλος) προς τα αριστερά από δεξιό υποσκληρίδιο αιμάτωμα (© 1994 Κουμαριανός Δ.).

3.Πώς προκαλείται το κάταγμα του εδάφους του οφθαλμικού κόγχου και πώς αναδεικνύεται ακτινολογικά;

Ο οφθαλμικός κόγχος έχει σχήμα κλειστής τετράπλευρης πυραμίδας που περιέχει σημαντική ποσότητα ύδατος. Επειδή το νερό είναι ασυμπίεστο, μία απότομη τραυματική αύξηση της ενδοοφθαλμικής πίεσης, που οφείλεται σε χτύπημα του οφθαλμού από αντικείμενο διαμέτρου μεγαλύτερης από τη βάση του οφθαλμικού κόγχου, όπως π.χ. από γροθιά ή μπάλα, προκαλεί κάταγμα του εδάφους του οφθαλμικού κόγχου (κάταγμα blow out). Ταυτόχρονα, μπορεί να συνυπάρχει σκιερότητα του ιγμορείου λόγω αιμορραγίας, κάταγμα του έσω τοιχώματος του οφθαλμικού κόγχου με μετατόπιση μαλακών μορίων προς τις ηθμοειδείς κυψέλες και εμφύσημα του οφθαλμικού κόγχου λόγω εισαγωγής αέρα από κάταγμα παρακείμενης αεροφόρας κοιλότητας (Εικόνα 10.3). Για την ανάδειξη του κατάγματος blow-out, χρήσιμη είναι η μετωπορινική προβολή 30 ουραία (Caldwell) και η πωγωνορινική προβολή κατά Waters (Hammerschlag, Hughes, & O'Reilly, 1982). Για την ανάδειξη του εμφυσήματος του οφθαλμικού κόγχου, οι προβολές θα πρέπει να γίνονται σε όρθια στάση.

Εικόνα 10.3. Μηχανισμός κατάγματος blow-out: τα οστικά συντρίμματα του εδάφους του οφθαλμικού κόγχου (1) και τα μαλακά μόρια του οφθαλμικού κόγχου (2) υποχωρούν μέσα στο υποκείμενο ιγμόριο (3) (© 1994 Κουμαριανός Δ.).

4.Ποια η σημασία του ακτινογραφικού ελέγχου σε περίπτωση υποψίας κατάγματος των ρινικών οστών;

Συνήθως μια πλάγια ακτινογραφία είναι διαγνωστική για την ανάδειξη καταγμάτων των ρινικών οστών, ενώ σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί και μια κατ’ εφαπτόμενη ακτινογραφία ή μια πωγωνορινική ακτινογραφία κατά Waters. Σύμφωνα με τους Oluwasanmi και Pinto (2000), η ακτινολογική εξέταση σε περίπτωση κάκωσης της ρινός δεν προσφέρει τίποτα στην κλινική αντιμετώπιση, επειδή η θεραπεία τυχόν κατάγματος εξαρτάται αποκλειστικά από τα λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα που δημιουργεί τα οποία μπορούν να αξιολογηθούν πλήρως με την κλινική εξέταση.

5.Γιατί σε περίπτωση υποψίας κατάγματος της κάτω γνάθου θα πρέπει να εξετάζονται και οι δύο πλευρές της;

Σε περίπτωση κάκωσης της κάτω γνάθου θα πρέπει να εξετάζονται και οι δύο πλευρές της, για την ανάδειξη πιθανού κατάγματος εξ αντικτυπήματος. Ο ακτινολογικός έλεγχος της κάτω γνάθου περιλαμβάνει μία πλάγια προβολή για τον κλάδο, το σώμα ή τη γενιακή σύμφυση, καθώς και μία μετωπορινική προβολή.

10.3. ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οι παρακάτω δραστηριότητες θα σε βοηθήσουν να συνδέσεις τις γνώσεις σου με την κλινική πράξη και θα σε βοηθήσουν σημαντικά να ενδυναμώσεις την κατανόηση πολλών εννοιών αυτής της ενότητας. Ιδιαίτερα θα πρέπει να εξασκηθείς στην τοποθέτηση των παρακάτω θέσεων είτε πάνω σου είτε πάνω σε κάποιον άλλο σε συνεργασία με τον εκπαιδευτή σου στο εργαστήριο. Θα πρέπει να μπορείς να εκτελείς όλες τις κινήσεις με ευκολία, χωρίς καθυστέρηση και με την σωστή σειρά. Βάλε ένα σημάδι δίπλα σε κάθε στόχο που συμπληρώνεις με επιτυχία.

1.Να αναγνωρίζεις και να περιγράφεις σε σχεδιαγράμματα, ομοιώματα και ακτινογραφίες του κρανίου τα κύρια ανατομικά μόρια του εγκεφαλικού κρανίου, του προσωπικού κρανίου, των οφθαλμικών κόγχων, των παραρρινικών κόλπων, της ρινικής κοιλότητας και του οργάνου της ακοής.

2.Να επιδεικνύεις και να εκτελείς σε άλλο φοιτητή τις παρακάτω προβολές στο ακτινολογικό τραπέζι και το επιτοίχιο Bucky.

Εκτέλεσε και περιέγραψε όλα τα βήματα (προετοιμασία, τοποθέτηση, επικέντρωση), από τη στιγμή που θα πάρεις το παραπεμπτικό μέχρι που θα κάνεις την έκθεση.

(__) Πλάγια προβολή κρανίου με οριζόντια δέσμη.

(__) Π-ο προβολή κρανίου.

(__) Π-ο προβολή κωναρίου.

(__) Πλάγια προβολή τουρκικού εφιππίου.

(__) Πλάγια προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων.

(__) Μετωπορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων.

(__) Πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων κατά Waters.

(__) Πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων (τροποποιημένη).

(__) Π-ο προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων.

(__) Πλάγια προβολή ρινικών οστών.

(__) Πλάγια προβολή κάτω γνάθου.

(__) Μετωπορινική προβολή κάτω γνάθου.

(__) Μετωπορινική προβολή παραρρινικών κόλπων κατά Caldwell.

3.Να επιδεικνύεις και να εκτελείς σε άλλο φοιτητή τις προηγούμενες προβολές, κατάλληλα τροποποιημένες, όταν ο ασθενής είναι τραυματισμένος.

4.Αν υπάρχει κρανιογράφος, να επιδεικνύεις και να εκτελείς σε άλλο φοιτητή τις προηγούμενες προβολές, κατάλληλα τροποποιημένες.

5.Χρησιμοποιώντας τις ακτινογραφίες που θα σου δώσει ο εκπαιδευτής σου, να μπορείς να εφαρμόσεις τα κριτήρια αξιολόγησης και να προτείνεις τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις.

6.Χρησιμοποιώντας τις ακτινογραφίες που θα σου δώσει ο εκπαιδευτής σου, να αναγνωρίζεις και να δικαιολογείς ποιες ακτινογραφίες είναι αποδεκτές από απόψεως παραγόντων έκθεσης, ποιες είναι υποεκτεθειμένες και ποιες είναι υπερεκτεθειμένες.

7.Χρησιμοποιώντας τις ακτινογραφίες που θα σου δώσει ο εκπαιδευτής σου να αναγνωρίζεις και να δικαιολογείς ποιες ακτινογραφίες είναι αποδεκτές από τεχνικής απόψεως καθώς και ποιες χρειάζονται επανάληψη. Στις τελευταίες, να αναπτύσσεις και να δικαιολογείς τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις.

8.Αν υπάρχει κατάλληλο ομοίωμα, πραγματοποίησε την προβολή που θα σου υποδείξει ο εκπαιδευτής σου.

10.4.ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΡΑΝΙΟΥ

1.Η πλάγια προβολή κρανίου, σε περίπτωση κρανιοεγκεφαλικής κάκωση, γίνεται οπωσδήποτε με οριζόντια δέσμη:

A. για την τυχόν ανάδειξη αέρα στο κρανίο ή υδραερικών επιπέδων στον σφηνοειδή κόλπο

B. για την ουσιαστικότερη μελέτη των αυχενικών σπονδύλων

Γ. για την ευκολότερη τοποθέτηση του ασθενούς

Δ. όλα τα παραπάνω

2.Σε μια πλάγια προβολή τουρκικού εφιππίου, η κεντρική ακτίνα εξέρχεται 2 cm ______ και 2 cm ______ από τον έξω ακουστικό πόρο.

A. πίσω, κάτω

B. πίσω, πάνω

Γ. μπροστά, κάτω

Δ. μπροστά, πάνω

3.Η πλάγια ακτινογραφία τουρκικού εφιππίου είναι χρήσιμη για τη μελέτη:

A. των πρόσθιων κλινοειδών αποφύσεων.

B. των οπίσθιων κλινοειδών αποφύσεων.

Γ. των διαστάσεων του τουρκικού εφιππίου.

Δ. όλα τα παραπάνω.

4.Η ______ θεωρείται απολύτως απαραίτητη για την ακτινολογική μελέτη του τουρκικού εφιππίου.

A. προβολή κατά Towne

B. υπογένεια προβολή

Γ. πλάγια προβολή

Δ. μετωπορινική προβολή 25° ουραία

5.Για τον εντοπισμό του τουρκικού εφιππίου ως κρανιοτοπογραφικό σημείο, χρησιμοποιείται:

A. το ριζορίνιο.

B. το μεσόφρυο.

Γ. ο έξω ακουστικός πόρος.

Δ. το φίλτρο.

6.Μια π-ο ακτινογραφία κρανίου ξεχωρίζει από μια μετωπορινική ακτινογραφία από: 1. Τη μεγέθυνση των οφθαλμικών κόγχων που είναι μικρότερη, 2. Την ανάδειξη των έσω ακουστικών πόρων μέσα στους οφθαλμικούς κόγχους, 3. Τις μεγαλύτερες αποστάσεις των πλάγιων τοιχωμάτων του κρανίου από τα πλάγια χείλη των οφθαλμικών κόγχων, 4. Την ανάδειξη των πρόσθιων κλινοειδών αποφύσεων πάνω από τις ηθμοειδείς κυψέλες.

Α. 1.

Β. 3.

Γ. 1 και 3.

Δ. 2, 3 και 4.

7.Μια π-ο ακτινογραφία κωναρίου, που έχει γίνει με το κρανίου του ασθενούς στραμμένο προς τη δεξιά πλευρά, παρουσιάζει:

Α. μεγαλύτερη απόσταση του πλάγιου τοιχώματος του κρανίου από το πλάγιο χείλος του οφθαλμικού κόγχου στην αριστερή πλευρά σε σχέση με την δεξιά πλευρά.

Β. τα άνω χείλη των λιθοειδών κάτω από τα υποκόγχια χείλη.

Γ. τα άνω χείλη των λιθοειδών πάνω από τα υποκόγχια χείλη.

Δ. μεγαλύτερη απόσταση του πλάγιου τοιχώματος του κρανίου από το πλάγιο χείλος του οφθαλμικού κόγχου στη δεξιά πλευρά σε σχέση με την αριστερή πλευρά.

8.Σε μια μη ικανοποιητική π-ο ακτινογραφία κρανίου, τα άνω χείλη των λιθοειδών αναδεικνύονται κάτω από τα υποκόγχια χείλη. Για την διόρθωση αυτού του λάθους θα πρέπει: 1. Να στραφεί το κρανίο του ασθενούς προς τα αριστερά, 2. Να αυξηθεί η ουραία κλίση της λυχνίας, 3. Να τοποθετηθεί η ωτοκογχική γραμμή κάθετη στον υποδοχέα εικόνας, 4. Ο ασθενής να πιέσει περισσότερο το πηγούνι του προς το θώρακα.

Α. 1.

Β. 2 και 3.

Γ. 3 και 4.

Δ. 2, 3 και 4.

9.Με τον τραυματισμένο ασθενή σε ύπτια θέση, όταν η κεντρική ακτίνα ευθυγραμμίζεται με την ωτοκογχική γραμμή η κλίση στην λυχνία είναι 130 ουραία. Ποια κλίση θα πρέπει να δοθεί στην λυχνία ώστε να ληφθεί μια ικανοποιητική π-ο ακτινογραφία κρανίου (Caldwell);

Α. 15° ουραία.

Β. 2° ουραία.

Γ. 2° κεφαλικά.

Δ. Κεντρική ακτίνα κάθετη.

10.Σε μια πλάγια προβολή ρινικών οστών, τα kVp αυξάνονται για την ικανοποιητικότερη ανάδειξη των μαλακών μορίων της περιοχής.

A. Σωστό.

B. Λάθος.

11.Σε μια ικανοποιητική πωγωνορινική προβολή ακτινογραφία προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων, τα άνω χείλη των λιθοειδών θα πρέπει να αναδεικνύονται ακριβώς κάτω από τα ιγμόρεια.

A. Σωστό.

B. Λάθος.

12.Σε μια μετωπορινική ακτινογραφία παραρρινικών κόλπων κατά Caldwell, τα άνω χείλη των λιθοειδών προβάλλουν στο κάτω τριτημόριο των οφθαλμικών κόγχων.

A. Σωστό.

B. Λάθος.

13.Η κεντρική ακτίνα στην πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων κατά Waters, εξέρχεται από:

Α. το γένειο.

Β. το μεσόφρυο.

Γ. το ριζορίνιο.

Δ. την πρόσθια ρινική άκανθα.

14.Η κεντρική ακτίνα στη μετωπορινική προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων, εξέρχεται από:

Α. το γένειο.

Β. το μεσόφρυο.

Γ. 2,5 cm κάτω από το ριζορίνιο.

Δ. την πρόσθια ρινική άκανθα.

15.Ποια προβολή από τις παρακάτω είναι χρήσιμη για την ικανοποιητικότερη ανάδειξη συμπιεστικών καταγμάτων των μετωπιαίων κόλπων;

Α. Η μετωπορινική προβολή προσωπικού κρανίου.

Β. Η υπογένεια προβολή βάσης κρανίου.

Γ. Η πωγωνορινική προβολή προσωπικού κρανίου.

Δ. Η πλάγια προβολή προσωπικού κρανίου.

16.Σε μια ικανοποιητική τροποποιημένη πωγωνορινική ακτινογραφία προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων, τα άνω χείλη των λιθοειδών:

Α. συμπροβάλλονται με τα υποκόγχια χείλη.

Β. προβάλλουν μέσα στα ιγμόρεια.

Γ. προβάλλουν ακριβώς κάτω από τα ιγμόρεια.

Δ. προβάλλουν μέσα στους οφθαλμικούς κόγχους.

17.Η κεντρική ακτίνα στην πλάγια προβολή προσωπικού κρανίου και οφθαλμικών κόγχων εισέρχεται:

Α. μεταξύ έξω κανθού και έξω ακουστικού πόρου.

Β. στο μεσόφρυο.

Γ. στο ριζορίνιο.

Δ. στην πρόσθια ρινική άκανθα.

18.Για τη μελέτη των ρινικών οστών, συνήθως λαμβάνεται: 1. Πλάγια προβολή, 2. Υπογένεια προβολή, 3. Πωγωνορινική προβολή κατά Waters.

Α. 1 και 2.

Β. 1 και 3.

Γ. 2 και 3.

Δ. 1, 2 και 3.

19.Για την ανάδειξη σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, συνήθως λαμβάνεται: 1. Πλάγια προβολή, 2. Μετωπορινική προβολή κατά Caldwell, 3. Πωγωνορινική προβολή κατά Waters.

Α. 1 και 2.

Β. 1 και 3.

Γ. 2 και 3.

Δ. 1, 2 και 3.

20.Στη μετωπορινική προβολή κάτω γνάθου, η κεντρική ακτίνα είναι:

Α. κάθετη στον υποδοχέα εικόνας.

Β. 20° κεφαλικά.

Γ. 20° ουραία.

Δ. 35° κεφαλικά.

21.Για την ανάδειξη του σώματος της κάτω γνάθου, το κρανίο στρέφεται περίπου κατά _____ προς τον υποδοχέα εικόνας από την πλάγια θέση.

Α. 0°

Β. 10°

Γ. 30°

Δ. 45°

Οι ερωτήσεις 22-23 αναφέρονται στην παρακάτω εικόνα:

Εικόνα 10.4. (© 1999 Κουμαριανός Δ.).

22.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στις πρόσθιες κλινοειδείς αποφύσεις; __________

23.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στον βόθρο της υποφύσεως; __________

Οι ερωτήσεις 24-27 αναφέρονται στην παρακάτω εικόνα:

Εικόνα 10.5. (© 1999 Κουμαριανός Δ.).

24.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στις οροφές των οφθαλμικών κόγχων; __________

25.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στα ιγμόρεια; __________

26.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στα οπίσθια όρια των κλάδων της κάτω γνάθου; __________

27.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στον σφηνοειδή κόλπο; __________

28.Στην παρακάτω εικόνα ποιος αριθμός αντιστοιχεί στη μείζονα πτέρυγα του σφηνοειδούς; ______

Εικόνα 10.6. (© 1999 Κουμαριανός Δ.).

Οι ερωτήσεις 29-32 αναφέρονται στην παρακάτω εικόνα:

Εικόνα 10.7. (© 1999 Κουμαριανός Δ.).

29.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στο σώμα της κάτω γνάθου; __________

30.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στην κορωνοειδή απόφυση; __________

31.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στον κόνδυλο; __________

32.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στη γωνία της κάτω γνάθου; __________

Οι ερωτήσεις 33-36 αναφέρονται στην παρακάτω εικόνα:

Εικόνα 10.8. (© 1999 Κουμαριανός Δ.).

33.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στο ζυγωματικό τόξο; __________

34.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στο ρινικό διάφραγμα; __________

35.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στον κόνδυλο; __________

36.Ποιος αριθμός αντιστοιχεί στο υποκόγχιο χείλος; __________

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ

Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης Ανατομίας του Κρανίου ΙΙ

1. Β

2. Γ

3. Γ

4. Δ

5. Α

6. Γ

7. Β

8. Α

9. Γ

10. Δ

11. Α

12. Γ

13. Β

14. Β

15. Γ

Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης Συμπληρωματικών Προβολών του Κρανίου

1. Δ

2. Δ

3. Δ

4. Γ

5. Γ

6. Β

7. Α

8. Δ

9. Γ

10. Β

11. Β

12. Α

13. Δ

14. Γ

15. Δ

16. Β

17. Α

18. Β

19. Γ

20. Β

21. Γ

22. 2

23. 1

24. 2

25. 5

26. 1

27. 3

28. 2

29. 5

30. 2

31. 1

32. 4

33. 2

34. 3

35. 5

36. 4

ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

Εικόνα 10.1, Εικόνα 10.2, Εικόνα 10.3, Εικόνα 10.4 © Κουμαριανός, Δ. (1994). Άτλας Ακτινολογικών Προβολών και Ακτινοανατομίας. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, χρήση μετά από έγγραφη άδεια. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή των παραπάνω εικόνων, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Copyright © All Rights Reserved.

Εικόνα 10.5, Εικόνα 10.6, Εικόνα 10.7, Εικόνα 10.8 © Κουμαριανός, Δ. (1999). Ακτινογραφική Ανατομία & Προβολές. Αθήνα, χρήση μετά από έγγραφη άδεια. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή των παραπάνω εικόνων, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Copyright © All Rights Reserved.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Burrows, E. H., & Leeds, N. (1981). Neuroradiology. New York: Churchill Livingstone.

Hammerschlag, S. B., Hughes, S., O'Reilly, G. V., & Weber, A. L. (1982). Another Look at Blow-Out Fractures of the Orbit. American Journal of Neuroradiology, 3(3), 331-335. http://www.ajnr.org/content/3/3/331.abstract

Oluwasanmi, A. F., & Pinto, A. L. (2000). Management of nasal trauma – widespread misuse of radiographs. British Journal of Clinical Governance, 5(2), 83-85. doi: 10.1108/14664100010343872

Quinn, S. F., & Smathers, R. L. (1984). The diagnostic significance of posttraumatic sphenoid sinus effusions: correlation with head computed tomography. J Comput Tomogr, 8(1), 61-64. doi: 10.1016/0149-936X(84)90010-9