4.6 Μέσοι όροι αριθμητικής ακολουθίας

Για να παρακάμψουμε τα πολλά εμπόδια που υπάρχουν στη σύγκλιση των μερικών αθροισμάτων της σειράς Fourier μελετάμε τους μέσους όρους τους.

Θεώρημα 4.6   Έστω $ a_n \in {\mathbb{C}}$, $ n=1,2,\ldots$, και

$\displaystyle \sigma_n = \frac{1}{n}(a_1+a_2+\cdots+a_n).
$

Αν $ a_n \to a \in {\mathbb{C}}$ τότε και $ \sigma_n \to a$. Αν όμως $ \sigma_n$ συγκλίνει δεν έπεται ότι και η $ a_n$ συγκλίνει.





Απόδειξη.
Εύκολα βλέπει κανείς ότι μπορεί να υποθέσει $ a=0$. Έστω $ \epsilon>0$ και $ n_0$ τ.ώ. αν $ n\ge n_0$ να ισχύει $ {\left\vert{a_n}\right\vert}<\epsilon$. Γράφουμε

$\displaystyle \sigma_n$ $\displaystyle = \frac{a_1+\cdots+a_{n_0}}{n} + \frac{a_{n_0+1}+\cdots+a_n}{n}$    
  $\displaystyle = \frac{a_1+\cdots+a_{n_0}}{n} + \frac{n-n_0}{n} \frac{a_{n_0+1}+\cdots+a_n}{n-n_0}$    
  $\displaystyle =I+II.$    

Η ποσότητα $ I$ παραπάνω τείνει στο 0 (ο αριθμητής είναι σταθερός) για $ n \to \infty$ ενώ για την ποσότητα $ II$ έχουμε

$\displaystyle {\left\vert{II}\right\vert} \le {\left\vert{\frac{a_{n_0+1}+\cdots+a_n}{n-n_0}}\right\vert}.
$

Όμως η ποσότητα στην απόλυτο τιμή στο δεξί μέλος είναι ο μέσος όρος των αριθμών $ a_{n_0+1},\ldots,a_n$ που όλοι βρίσκονται μέσα στον δίσκο $ {\left\{{{\left\vert{z}\right\vert}\le\epsilon}\right\}}$. Επειδή το χωρίο αυτό είναι κυρτό και ο μέσος όρος τους θα είναι μέσα στο δίσκο αυτό, άρα $ {\left\vert{II}\right\vert}\le\epsilon$. Έχουμε λοιπόν δείξει ότι $ \limsup_{n\to\infty}{\left\vert{\sigma_n}\right\vert} \le \epsilon$, κι αφού το $ \epsilon$ είναι οτιδήποτε έχουμε δείξει $ \lim_{n\to\infty} \sigma_n = 0$.

Για να δούμε ότι η σύγκλιση της ακολουθίας $ \sigma_n$ δε συνεπάγεται τη σύγκλιση της $ a_n$ αρκεί να κοιτάξουμε το παράδειγμα της ακολουθίας $ 0, 1, 0, 1, 0, 1, \ldots$ για την οποία οι μέσοι όροι συγκλίνουν στο $ 1/2$ ενώ η ίδια η ακολουθία δε συγκλίνει.



Άσκηση 4.8   Κατασκευάστε μια ακολουθία $ a_n\ge 0$ που οι μέσοι όροι της συγκλίνουν στο 0 αλλά η ίδια η ακολουθία να έχει το $ \infty$ ως $ \limsup$ της.



Mihalis Kolountzakis 2015-11-28