Ένα μονοπάτι μπορεί να χρησιμοποιεί μια ακμή του γραφήματος παραπάνω από μια φορά.
Οταν θέλουμε να μιλήσουμε για κυκλώματα χωρίς επαναλαμβανόμενες ακμές θα τα αποκαλούμε κύκλους.
Είναι εύκολο να δειχτεί ότι η σχέση « προσιτό από » είναι μία σχέση ισοδυναμίας πάνω στο σύνολο των κορυφών. Άρα το σύνολο διαμερίζεται σε κλάσεις ισοδυναμίας που τις ονομάζουμε συνεκτικές συνιστώσες. Με άλλα λόγια δύο κορυφές ενός γραφήματος είναι στην ίδια συνεκτική συνιστώσα αν και μόνο αν υπάρχει μονοπάτι που τις ενώνει.
Υπόδειξη: Υποθέστε ότι δεν ισχύει το συμπέρασμα και καταλήξετε σε άτοπο χρησιμοποιώντας την Άσκηση 5.4.
Θα ορίσουμε τώρα μια συνάρτηση που θα έχει την έννοια της απόστασης. Η ποσότητα δηλ. θα «μετράει» το πόσο κοντά είναι οι δύο κορυφές και του γραφήματος.
Αλλιώς ορίζουμε να είναι το ελάχιστο μήκος μονοπατιού που συνδέει τις και , δηλ. του μονοπατιού εκείνου με τις λιγότερες ακμές.
Οπως κάθε φυσιολογική έννοια απόστασης στα Μαθηματικά, η συνάρτηση απόστασης που μόλις ορίσαμε ικανοποιεί τη λεγόμενη τριγωνική ανισότητα:
Εχοντας ορίσει μια έννοια απόστασης, μπορούμε τώρα να μιλήσουμε για τη διάμετρο ενός γραφήματος , που τη συμβολίζουμε με .
Περιγράψτε, με πλήρη απόδειξη, όλα τα γραφήματα με κορυφές και διάμετρο .
Επίσης όλα τα γραφήματα με διάμετρο και όλα τα γραφήματα με διάμετρο 1.
Υπόδειξη: Για το πρώτο παρατηρήστε ότι αν είναι δυο κορυφές του με απόσταση τότε υπάρχει ένα μονοπάτι που τις ενώνει χωρίς επαναλαμβανόμενες ακμές. Κάθε μονοπάτι που τις ενώνει και έχει μήκος είναι τέτοιο (αλλιώς η απόστασή τους θα ήταν μικρότερη).
Υπόδειξη: Δύο κάτοικοι συνδέονται μεταξύ τους με ακμή αν και μόνο αν μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα του ενός σε ακριβώς μια θέση και να πάρουμε το όνομα του άλλου. Σκεφτόμενοι έτσι βλέπουμε ότι το να διασχίσουμε μια ακμή στο γράφημα ισοδυναμεί με το να αλλάξουμε το όνομα της τρέχουσας κορυφής σε μια ακριβώς θέση. Άρα το ερώτημα «ποια είναι η διάμετρος του » ισοδυναμεί με το ερώτημα «πόσες το πολύ αλλαγές πρέπει να κάνουμε στο όνομα ενός κατοίκου για να πάρουμε το όνομα ενός άλλου κατοίκου;»
Υπόδειξη: Ας είναι δύο κορυφές του γραφήματος με . Δείξτε ότι κάθε μια από τις μπορεί να παίξει το ρόλο της προς διαγραφή κορυφής της Άσκησης.
Υπόδειξη: Δείτε την Άσκηση 5.6.
Με επαγωγή ως πρός δείξετε ότι Ο πίνακας ., (γινόμενο του πίνακα με τον εαυτό του φορές) έχει στη θέση τον αριθμό αν και μόνο αν ο αριθμός των μονοπατιών μήκους από την κορυφή στην είναι ακριβώς . (Παρατήρηση: Ενα μονοπάτι μήκους από το στο μπορεί να επαναλαμβάνει ακμές. Για παράδειγμα, αν , τότε το μονοπάτι είναι ένα μονοπάτι από το στο μήκους .)
Υπόδειξη: Αν είναι πίνακες και είναι το γινόμενό τους (επίσης πίνακας) τότε εξ ορισμού
Υπόδειξη: Έστω μια κορυφή του . Τα σύνολα κορυφών
Mihalis Kolountzakis 2015-11-28