Η μέθοδος, λοιπόν, της επαγωγής για την απόδειξη της πρότασης
Εδώ η αρχική τιμή της παραμέτρου είναι , οπότε ελέγχουμε πρώτα απ' όλα αν ισχύει η πρόταση για . Προφανώς το αρισερό μέλος ισούται με ενώ, αντικαθιστώντας, βλέπουμε ότι το ίδιο ισχύει και για το δεξί. Άρα ισχύει η βασική περίπτωση και προχωρούμε να δείξουμε το επαγωγικό βήμα.
Η επαγωγική υπόθεση είναι τώρα η (1.12) (με την υπόθεση πάντα ότι ) και πρέπει χρησιμοποιώντας την να δείξουμε την ίδια πρόταση όπου το έχει αντικατασταθεί με , την ισότητα δηλαδή
Έτσι δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της επαγωγής όταν π.χ. η παράμετρος μπορεί να πάρει οποιαδήποτε πραγματική τιμή.
Ας δούμε, για παράδειγμα, την πρόταση
Για την αρχική τιμή πρέπει να δείξουμε
Για το επαγωγικό βήμα υποθέτουμε ότι και ότι και πρέπει να δείξουμε ότι .
Πολλαπλασιάζοντας την επαγωγική μας υπόθεση με 2 παίρνουμε . Αρκεί λοιπόν να δείξουμε ότι, για , ισχύει . Αυτή γράφεται ισοδύναμα ως
Πού είναι το λάθος;
Υπόδειξη: Ονομάστε το αριστερό μέλος της (1.15) και βρείτε μια εξίσωση για το προσθέτοντας και στα δύο μέλη και εμφανίζοντας το και στο αριστερό μέλος.
Η βασική περίπτωση είναι η . Αφού το 2 είναι πρώτος αριθμός η πρόταση ισχύει. Έστω τώρα και ας υποθέσουμε ότι η πρόταση ισχύει για όλες τις μικρότερες τιμές. Υποθέτουμε δηλ. ότι αν τότε ο φυσικός αριθμός μπορεί να γραφεί σα γινόμενο πρώτων αριθμών. Οφείλουμε να δείξουμε, χρησιμοποιώντας αυτή την υπόθεση, οτι και ο γράφεται σα γινόμενο πρώτων.
Αν ο είναι πρώτος αριθμός τότε ισχύει φυσικά αυτό. Άρα μπορούμε να υποθέσουμε οτι ο δεν είναι πρώτος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος φυσικός αριθμός , διαφορετικός από το 1 και από το , που διαιρεί το . Αυτό συνεπάγεται ότι , άρα, σύμφωνα με την επαγωγική υπόθεση, οι αριθμοί και (για τον οποίο επίσης ισχύει ) γράφονται σα γινόμενο πρώτων. Το ίδιο ισχύει συνεπώς και για τον που ισούται με το γινόμενό τους.
Μερικές φορές η μέθοδος επαγωγής για την απόδειξης μιας πρότασης μπορεί να τροποποιηθεί ώστε αντί για να αποδεικνύουμε το επαγωγικό βήμα , πράγμα που μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει, αποδεικνύουμε ότι η πρόταση συνεπάγεται το για κάποιο πολύ μεγαλύτερο του , αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύουμε και ότι . Μαζί αυτές οι δύο συνεπαγωγές συνεπάγονται την αλήθεια της πρότασης για όλα τα , αφού η προς τα εμπρός συνεπαγωγή μας επιτρέπει να αποδείξουμε την ισχύ της πρότασης για μια άπειρη ακολουθία από τιμές του ενώ με τη δεύτερη συνεπαγωγή «γυρίζουμε προς τα πίσω και γεμίζουμε τα κενά».
Κατ' αρχήν αποδεικνύουμε την πρόταση για οπότε και γίνεται
Δείχνουμε έπειτα ότι αν η (1.17) ισχύει για το τότε ισχύει και για το . Πράγματι αν και θέσουμε
Μέχρι στιγμής λοιπόν έχουμε δείξει ότι η πρόταση ισχύει για όλα τα που είναι δυνάμεις του 2. Το επόμενο βήμα είναι να αποδείξουμε ότι αν ισχύει η πρόταση για το τότε ισχύει και για το , και αυτό συμπληρώνει την απόδειξη για όλα τα .
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ισχύει η ανισότητα (1.17) για κάποιο και ας είναι κάποιοι μη αρνητικοί αριθμοί. Επιλέγουμε , αντικαθιστούμε στην (1.17), λύνουμε ως προς και προκύπτει το ζητούμενο (εύκολες πράξεις).
Σε μια τυπική τέτοια περίπτωση αποδεικνύεται πρώτα η πρόταση , και μετά δείχνουμε τη συνεπαγωγή
Ας περιγράψουμε λίγο το τι σημαίνουν αυτές οι συνεπαγωγές που μοιάζουν (και είναι) αρκετά αυθαίρετες. Αυτό που θέλουμε είναι να αποδείξουμε την αλήθεια της πρότασης σε όλα τα ακέραια σημεία του τεταρτημορίου του επιπέδου. Ας αναφερθούμε στο Σχήμα 1.10 όπου παριστάνεται σχηματικά το τεταρτημόριο αυτό.
Με το βασικό βήμα της επαγωγής αποδεικνύουμε την αλήθεια της στο σημείο . Μετά την απόδειξη της (1.18) μπορούμε επεκτείνουμε την αλήθεια της σε όλο το (ημιάπειρο) «κουτί », που αποτελείται από όλα τα σημεία του τύπου . Και αυτό γιατί το νόημα της συνεπαγωγής (1.18) είναι ότι η αλήθεια της πρότασης επεκτείνεται από κάθε σημείο στο αμέσως δεξιά του.
Για να επεκτείνουμε την αλήθεια της και προς τα πάνω χρειάζεται να έχουμε και ένα «κανόνα» που να συνάγει την αλήθεια της σε ένα σημείο γνωρίζοντας την αλήθεια αυτής σε σημεία που είναι αυστηρά χαμηλότερα. Αυτός είναι ακριβώς ο ρόλος της συνεπαγωγής (1.19). Αν, για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η αληθεύει στο «κουτί », δηλ. σε όλα τα σημεία του τύπου , όπου το είναι οτιδήποτε και , συμπεραίνουμε τότε ότι η (στο «σημείο ») ισχύει. Με σημείο αφετηρίας τώρα το σημείο και χρησιμοποιώντας ξανά τη συνεπαγωγή 1.18 επεκτείνουμε την αλήθεια της στη γραμμή ακριβώς πάνω από το κουτί . Συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο επ' άπειρον βλέπουμε ότι η πρόταση αληθεύει παντού στο τεταρτημόριο που μας ενδιαφέρει.
Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει η επαγωγή σε παραπάνω από μία μεταβλητή, και ότι αυτός που αναφέραμε παραπάνω είναι απλά ένας από αυτούς. Αυτό που χρειάζεται σε μια εφαρμογή της επαγωγής είναι ένα επαγωγικό βήμα που να μπορεί να «καλύψει» όλο το σύνολο των τιμών που παίρνουν οι παράμετροι ( και στον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω) ξεκινώντας από μερικές απλές βασικές περιπτώσεις. Ιδού ένα άλλο παράδειγμα: ας υποθέσουμε ότι οι παράμετροι και της πρότασής μας παίρνουν όλες τους φυσικούς αριθμούς ως τιμές και ότι μπορούμε εύκολα να αποδείξουμε την πρότασή μας αν ή αν (συνοριακές συνθήκες). Επίσης, για κάθε ζεύγος τιμών και όπου και τα δύο είναι τουλάχιστον 1, η αλήθεια της πρότασης προκύπτει από την αλήθεια της πρότασης στα σημεία και (τα σημεία ακριβώς αριστερά και αριστερά-κάτω από το στο Σχήμα 1.10). Τότε η πρόταση αληθεύει για όλα τα αφού για οποιοδήποτε τέτοιο ζεύγος μπορεί κανείς με διαδοχικές αναγωγές να οδηγηθεί να εξαρτάται από την αλήθεια της πρότασης στο σύνορο του τεταρτημορίου, όπου γνωρίζουμε ότι αυτή ισχύει. Δείτε και την Άσκηση 1.30.
Αυτό δεν είναι και τόσο περίεργο αν σκεφτούμε ότι στο επαγωγικό βήμα (1.11) η πρόταση εμφανίζεται στο συμπέρασμα αλλά και στην υπόθεση. Δηλ. ναι μεν δυσκολεύουμε κάπως τη ζωή μας (περνώντας από την στην ) αφού έχουμε να αποδείξουμε κάτι δυσκολότερο από πριν, ενισχύουμε όμως ταυτόχρονα και την επαγωγική μας υπόθεση οπότε δεν είναι προφανές ότι χάνουμε. Σε πολλές περιπτωσεις κερδίζουμε στην ευκολία απόδειξης.
Ας γράψουμε για απλότητα , οπότε . Για προφανώς ισχύει η πρόταση αφού .
Για το επαγωγικό βήμα υποθέτουμε ότι ισχύει για κάποιο ακέραιο . Έχουμε τότε
Αν όμως αντί να δείξουμε την πρόταση
Το πρόβλημα που θα μας απασχολήσει είναι να βρούμε συνθήκες για την ύπαρξη ενός ΣΞΑ για ένα σύστημα συνόλων
Είναι φανερό πως αν το σύστημα έχει ένα ΣΞΑ τότε έχουμε
Η συνθήκη (1.21) λέγεται συνθήκη του Hall και το επόμενο θεώρημα μας λέει ότι εκτός από αναγκαία είναι και ικανή για την ύπαρξη ενός ΣΞΑ για το σύστημα συνόλων .
Περίπτωση 1η: Δεν υπάρχει κρίσιμο σύνολο .
Από την (1.21) το έχει τουλάχιστον ένα στοιχείο, έστω .
Θεωρούμε τώρα το σύστημα υποσυνόλων του
Περίπτωση 2η: Υπάρχει κάποιο κρίσιμο σύνολο.
Εστω ένα κρίσιμο σύνολο με το ελάχιστο δυνατό μέγεθος.
Για απλούστευση μπορούμε να θεωρήσουμε ότι
.
Εχουμε τότε
. Αφού η συνθήκη του Hall ισχύει
για το σύστημα
είναι φανερό ότι θα ισχύει και για το σύστημα
υποσυνόλων του . Αφού συμπεραίνουμε
από την επαγωγική υπόθεση πως
υπάρχει ΣΞΑ
για τα
.
Θα δείξουμε ότι υπάρχει και ένα ΣΞΑ για τα σύνολα με όλους τους αντιπροσώπους , και έτσι θα έχει ολοκληρωθεί η απόδειξη. Γι'αυτό θα δείξουμε ότι ισχύει η συνθήκη του Hall για το σύστημα υποσυνόλων του , με
Από τη συνθήκη του Hall για το αρχικό σύστημα έχουμε
Επεται ότι
Mihalis Kolountzakis 2015-11-28