Κεφάλαιο
4

Τροποποίηση γεωμετρίας και ιδιοτήτων φορέα σε πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων

Σύνοψη

Στο παράδειγμα του Κεφαλαίου 4 παρουσιάζεται, με τη βοήθεια εφαρμοσμένου παραδείγματος, η δυνατότητα τροποποίησης και ο καθορισμός πρόσθετων χαρακτηριστικών σε υφιστάμενο αρχείο προσομοίωσης φορέα. Τα βασικά αντικείμενα που αναπτύσσονται στο συγκεκριμένο Κεφάλαιο είναι: δυνατότητες τροποποίησης υφιστάμενου φορέα, παραμετρική διερεύνηση, διακριτοποίηση φορέα, εσωτερικές ελευθερίες κίνησης, εναλλακτικοί τρόποι προσομοίωσης στηρίξεων.

Προαπαιτούμενη γνώση

Απαιτούνται βασικές γνώσεις αντοχής υλικών και στατικής επίλυσης φορέων, ικανότητα ανάγνωσης κανονιστικών κειμένων, κατανόηση των αντικειμένων που αναπτύχθηκαν στα προηγούμενα Κεφάλαια του συγγράμματος, όπως και εφαρμογή του παραδείγματος του Κεφαλαίου 3.

4.1. Δεδομένα παραδείγματος

Ζητείται η επίλυση του επίπεδου πλαισίου οπλισμένου σκυροδέματος που περιγράφεται στο Σχήμα 4.1, για τον συνδυασμό αστοχίας κατακόρυφων φορτίων και τον σεισμικό συνδυασμό φόρτισης. Να ληφθούν υπόψη τα εξής στοιχεία:

Σχήμα 4.1 Τροποποιημένο πλαίσιο υπό στατική φόρτιση (προσθήκη εσωτερικών αρθρώσεων και τροποποίηση γεωμετρίας φορέα του Κεφαλαίου 3).

4.2. Τροποποίηση γεωμετρίας φορέα

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, συγκρίνοντας τα δεδομένα της εκφώνησης με αυτά του προηγούμενου παραδείγματος, πρόκειται για επίλυση του ίδιου φορέα με ελαφρώς διαφορετική γεωμετρία. Η διαφορά έγκειται στην ύπαρξη αρθρώσεων τόσο στις στηρίξεις όσο και εσωτερικά στη δοκό, αλλά και στη μεταβολή του ύψους του δεξιά στύλου. Για την εισαγωγή της παραπάνω γεωμετρίας δεν είναι απαραίτητη η εκ νέου εισαγωγή των στοιχείων του φορέα, αλλά η απλή τροποποίηση του υφιστάμενου φορέα.

Τροποποίηση-παραμετρική διερεύνηση φορέα σε πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων (εμφάνιση/απόκρυψη κειμένου)

 

Για την τροποποίηση της γεωμετρίας του φορέα, γίνεται αποθήκευση του αρχείου του προηγούμενου παραδείγματος με διαφορετικό όνομα (File → Save As και νέο όνομα αρχείου Chapter 04.sdb). Με τον τρόπο αυτόν μπορούν να γίνουν αλλαγές δίχως να μεταβληθεί η προηγούμενη επίλυση.

4.2.1. Πύκνωση διακριτοποίησης δοκού

Οι εσωτερικές αρθρώσεις σε έναν φορέα αποτελούν χαρακτηριστικό των δομικών στοιχείων στα άκρα τους και όχι των κόμβων, όπως λανθασμένα κάποιες φορές θεωρείται. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την αποδέσμευση της στήριξης σε έναν -για το κάθε άκρο- βαθμό ελευθερίας ενός γραμμικού πεπερασμένου στοιχείου. Για την εισαγωγή όμως της συγκεκριμένης ιδιότητας, καθώς αυτή τίθεται σε άκρο γραμμικού στοιχείου στο πρόγραμμα SAP 2000, θα πρέπει στη συγκεκριμένη θέση να διαιρεθεί η δοκός σε επιμέρους τμήματα, κάτι που συνεπάγεται και τη δημιουργία νέου κόμβου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν αρκεί απλώς να σχεδιαστεί ένας πρόσθετος κόμβος, αλλά θα πρέπει να διαιρεθεί (διακριτοποιηθεί) η δοκός σε δυο επιμέρους τμήματα.

Η εντολή που χρησιμοποιείται, αφού επιλεγεί πρώτα η δοκός, είναι η Edit → Edit Lines → Divide Frames (Σχήμα 4.2). Επιλέγεται ο διαχωρισμός της δοκού σε δυο (2) τμήματα (Number of Frames), με λόγο μήκους του τελευταίου τμήματος προς το πρώτο ίσο με 1m/4m=0.25 (Last/First Length Ratio). Ως πρώτο τμήμα της δοκού θεωρείται το αριστερά και ως τελευταίο το δεξιά, καθώς ο κόμβος τέλους του κάθε γραμμικού στοιχείου είναι προς την κατεύθυνση που δείχνει ο αντίστοιχος τοπικός άξονας (στη δοκό του συγκεκριμένου παραδείγματος ο τοπικός άξονας ταυτίζεται με τον γενικό άξονα X, με τη φορά του να εξαρτάται από τη φορά σχεδίασης του στοιχείου, όπως αναλύεται στο Παράρτημα Α).

Ο φορέας που προκύπτει (κάτω δεξιά τμήμα στο Σχήμα 4.2) έχει πλέον έναν πρόσθετο κόμβο στη δοκό, ενώ η αρχική δοκός έχει διαιρεθεί σε δυο τμήματα. Πρέπει να σημειωθεί πως το καθένα από τα επιμέρους τμήματα της δοκού έχει κρατήσει τις ιδιότητες του αρχικού γραμμικού στοιχείου, όπως τύπο διατομής, υλικό, επιβαλλόμενα φορτία κτλ. Σημειώνεται επίσης, πως η συνέχεια της δοκού δεν έχει υποστεί κάποια μεταβολή στατικής φύσεως, καθώς πρόκειται απλώς για μια πύκνωση της διακριτοποίησης. Αν συνεπώς το αρχείο επιλυθεί στην παρούσα μορφή, αναμένεται να δώσει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με αυτά του προηγούμενου παραδείγματος.

Διακριτοποίηση φορέα σε πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων (εμφάνιση/απόκρυψη κειμένου)

Σχήμα 4.2 Πύκνωση διακριτοποίησης γραμμικού στοιχείου δοκού.

4.2.2. Εισαγωγή εσωτερικών αρθρώσεων

Η εσωτερική άρθρωση μπορεί να τεθεί ως ιδιότητα στο άκρο ενός από τα γραμμικά στοιχεία που αποτελούν τη δοκό. Πρόκειται πρακτικά για απελευθέρωση της δέσμευσης ενός βαθμού ελευθερίας στη θέση σύνδεσης του γραμμικού στοιχείου με το γειτονικό του. Θεωρητικά, αρκεί η εισαγωγή εσωτερικής άρθρωσης είτε στο τέλος του αριστερά τμήματος της δοκού είτε στην αρχή του δεξιά τμήματος, καθώς μηδενισμός της ροπής στη μία ή την άλλη πλευρά του κόμβου σημαίνει γενικότερα μηδενική ροπή και στα δυο στοιχεία λόγω ισορροπίας. Βεβαίως, είναι δυνατή η εισαγωγή της ιδιότητας της εσωτερικής άρθρωσης και στις δυο αυτές θέσεις. Εδώ ενδεικτικά επιλέγεται η αριστερά δοκός και με την εντολή Assign → Frame → Releases/Partial Fixity (Σχήμα 4.3) ορίζεται στο άκρο τέλους της δοκού (End) απελευθέρωση στον βαθμό ελευθερίας που σχετίζεται με την κάμψη της δοκού (Moment 33 για τη δοκό, όπως αναλύεται στο Παράρτημα Α). Η εμφάνιση της άρθρωσης στο πρόγραμμα έχει τη μορφή που φαίνεται στο σκαρίφημα του Σχήματος 4.3, ενώ η σχετική ιδιότητα φαίνεται και με δεξί click στη δοκό, στο πεδίο Releases End-J της καρτέλας Assignments. Η απόσταση μεταξύ των δυο δοκών στη θέση της εσωτερικής άρθρωσης που παρατηρείται στο Σχήμα δεν είναι πραγματική, αλλά οφείλεται στην οπτική απεικόνιση της εσωτερική άρθρωσης από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η δημιουργία των αρθρώσεων στη βάση των υποστυλωμάτων μπορεί να γίνει με δυο τρόπους:

Οι δυο τρόποι που περιγράφονται παραπάνω είναι ισοδύναμοι. Στο παρόν παράδειγμα χρησιμοποιείται η λογική της εσωτερική άρθρωσης, αν και το σύνηθες στην περίπτωση εξωτερικών στηρίξεων είναι η μεταβολή του τύπου της στήριξης, των δεσμεύσεων δηλαδή στους βαθμούς ελευθερίας του σχετιζόμενου κόμβου. Η νέα εικόνα του φορέα φαίνεται στο Σχήμα 4.4.

Σχήμα 4.3 Εισαγωγή της εσωτερικής άρθρωσης στο δεξί άκρο του αριστερού τμήματος της δοκού.

Σχήμα 4.4 Εικόνα του φορέα μετά την εισαγωγή αρθρώσεων στη δοκό και στη βάση των υποστυλωμάτων.

4.2.3. Μεταβολή μήκους γραμμικού στοιχείου

Το τελευταίο βήμα για την τροποποίηση της γεωμετρίας του φορέα είναι η μεταβολή του μήκους του δεξιά υποστυλώματος. Η γεωμετρικά των γραμμικών στοιχείων στο SAP 2000 είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη θέση των κόμβων αρχής και τέλους που ορίζουν το στοιχείο. Κατά συνέπεια, η μεταβολή στο μήκος τους μπορεί να επιτευχθεί με μετακίνηση ενός ή και των δύο αυτών κόμβων.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του στύλου του παραδείγματος, απαιτείται η κατακόρυφη μετακίνηση του κόμβου αρχής του στοιχείου, δηλαδή του κόμβου της βάσης, κατά 2m προς τα πάνω (προς τη θετική Z διεύθυνση). Με τον τρόπο αυτόν το υποστύλωμα θα λάβει τη σωστή διάσταση του 1m που περιγράφεται στην εκφώνηση.

Κατά διαδικασία της μετακίνησης επιλέγεται προσεκτικά μόνο ο κόμβος στη βάση του δεξιού στύλου, καθώς οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ή κόμβος επιλεγεί θα ακολουθήσει τη συγκεκριμένη μετακίνηση, οδηγώντας σε λανθασμένη τελική γεωμετρία. Στο κάτω αριστερά τμήμα της οθόνης εμφανίζεται κάθε φορά ο ακριβής αριθμός και ο τύπος των στοιχείων που έχουν επιλεγεί από τον χρήστη. Σημειώνεται πως ο κόμβος της βάσης του γραμμικού στοιχείου είναι αυτός που φαίνεται με μαύρο χρώμα στο Σχήμα 4.4. Το σημείο με πράσινο χρωματισμό δεν είναι κόμβος, αλλά απλώς η οπτική απεικόνιση της ιδιότητας της εσωτερικής άρθρωσης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μετά την επιλογή του κόμβου, από την εντολή Edit → Move δίνεται μετατόπιση κατά 2m προς τα πάνω () σύμφωνα με το Σχήμα 4.5. Στο ίδιο σχήμα εικονίζεται η τελική μορφή του φορέα μετά τη μετακίνηση του κόμβου.

Τροποποίηση σχήματος-διαστάσεων πεπερασμένου στοιχείου (εμφάνιση/απόκρυψη κειμένου)

Σχήμα 4.5 Μεταβολή του μήκους του υποστυλώματος και τελική γεωμετρία φορέα.

4.3. Ανάλυση φορέα

Οι διάφορες παράμετροι ανάλυσης (π.χ. ανάλυση στο επίπεδο) είναι ήδη καθορισμένες από το αρχείο του προηγούμενου παραδείγματος. Συνεπώς ο φορέας είναι έτοιμος για ανάλυση, κάτι που γίνεται με την εντολή Analyze → Run Analysis και Run Now.

4.4. Αποτελέσματα

4.4.1. Παραμορφωμένη γραμμή και μετακινήσεις

Η παραμορφωμένη γραμμή του φορέα εμφανίζεται από την εντολή Display → Show Deformed Shape, όπου επιλέγεται η επιθυμητή φορτιστική κατάσταση ή συνδυασμός φόρτισης, έχοντας ενεργοποιημένη την επιλογή Wire Shadow για την εμφάνιση με αχνό χρωματισμό της απαραμόρφωτης κατάστασης. Η παραμορφωμένη εικόνα του φορέα για τον σεισμικό συνδυασμό φόρτισης SEISMIC+ εμφανίζεται στο Σχήμα 4.6. Πλησιάζοντας τον κέρσορα στην περιοχή της εσωτερικής άρθρωσης εμφανίζονται οι μετακινήσεις του συγκεκριμένου κόμβου, οι οποίες λαμβάνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια με δεξί click επάνω στον κόμβο.

Από την μορφή της παραμόρφωσης είναι εμφανής η ύπαρξη μιας ασυνέχειας στη δοκό (γόνατο), όπου λόγω της εσωτερικής άρθρωσης τα δυο τμήματα της δοκού μπορούν να στρέφονται ελεύθερα και ανεξάρτητα μεταξύ τους. Στην ίδια εικόνα είναι ορατή και η ύπαρξη αρθρωτής σύνδεσης στη βάση των υποστυλωμάτων. Αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονα αντιληπτό αν επιλεγεί το Start Animation, οπότε και εμφανίζεται, με κίνηση, η μετάβαση του φορέα από την απαραμόρφωτη στην παραμορφωμένη κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως η κίνηση που εμφανίζεται δεν είναι ακριβής, καθώς, παρόλο που ο συνδυασμός SEISMIC+ αφορά την διεύθυνση του οριζόντιου φορτίου προς τα δεξιά, η κίνηση δείχνει την παραμόρφωση έως και την πλήρη αντιστροφή της κίνησης.

Μια πρόσθετη δυνατότητα που οφείλεται στην εισαγωγή του κόμβου στη θέση της εσωτερικής άρθρωσης, είναι η αναλυτική εμφάνιση των μετακινήσεων στη συγκεκριμένη θέση της δοκού. Συνεπώς, εφόσον χρειάζεται ο προσδιορισμός της μετακίνησης σε κάποια θέση κατά μήκος ενός δομικού στοιχείου, μπορεί να αυξηθεί η διακριτοποίηση του στοιχείου και να δημιουργηθεί ενδιάμεσος κόμβος, δίχως αυτό να σχετίζεται απαραίτητα και με πρόσθετη ιδιότητα όπως π.χ. εισαγωγή εσωτερικής άρθρωσης στη συγκεκριμένη θέση.

Σχήμα 4.6 Εμφάνιση παραμορφωμένης γραμμής φορέα και μετακινήσεων κόμβου στη θέση της εσωτερικής άρθρωσης για τον σεισμικό συνδυασμό φόρτισης SEISMIC+.

4.4.2. Διαγράμματα εντατικών μεγεθών

Για την εμφάνιση των διαγραμμάτων εντατικών μεγεθών χρησιμοποιείται η εντολή Display → Show Forces/Stresses → Frames/Cables, όπου επιλέγεται η επιθυμητή φορτιστική κατάσταση ή συνδυασμός φόρτισης (ενδεικτικά εδώ το SEISMIC+) και ζητείται το επιθυμητό εντατικό μέγεθος (εδώ οι καμπτικές ροπές Moment 3-3). Με την επιλογή Show Values on Diagram δίνεται η δυνατότητα εμφάνισής του σχετικού διαγράμματος με τιμές στα χαρακτηριστικά του σημεία. Το διάγραμμα καμπτικών ροπών λαμβάνει τελικά τη μορφή που φαίνεται στο Σχήμα 4.7.

Σε σχέση με το αντίστοιχο διάγραμμα του προηγούμενου παραδείγματος, παρατηρείται πως η ροπή στη βάση των υποστυλωμάτων είναι πλέον μηδενική, ενώ μηδενική ροπή εντοπίζεται και στη δοκό στη θέση της εσωτερικής άρθρωσης. Αυτό αποδεικνύει πως η προσομοίωση που επιλέχθηκε για τις εσωτερικές αρθρώσεις έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σχήμα 4.7 Εμφάνιση διαγράμματος καμπτικών ροπών για τον σεισμικό συνδυασμό φόρτισης SEISMIC+ (με επιλογή Show Values on Diagram στο προηγούμενο βήμα).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η δοκός πλέον αποτελείται από δυο γραμμικά πεπερασμένα στοιχεία. Συνεπώς, όταν γίνεται πλέον δεξί click στη δοκό, εμφανίζονται τα σχετικά διαγράμματα εντατικών μεγεθών χωριστά για το αριστερά και χωριστά για το δεξιά τμήμα της δοκού. Πράγματι, με δεξί click πάνω στον άξονα του αριστερά τμήματος εμφανίζονται λεπτομέρειες της εντατικής κατάστασης ανά ζεύγη σχετιζόμενων μεγεθών (Σχήμα 4.8). Από το Items μπορούν να επιλεγούν άλλα εντατικά μεγέθη, ενώ αλλάζοντας το Case παρουσιάζονται τα διαγράμματα εντατικών μεγεθών για διαφορετική φορτιστική κατάσταση στο ίδιο γραμμικό στοιχείο. Η επιλογή Show Max, που έχει ενεργοποιηθεί στο Σχήμα 4.8, δείχνει τη μέγιστη τιμή για κάθε εμφανιζόμενο μέγεθος. Η παρακολούθηση της απόκλισης (deflection) της δοκού που επιλέγεται στο σχήμα αφορά την περίπτωση απόλυτης τιμής (Absolute), οπότε εμφανίζεται η απόλυτη κατακόρυφη μετακίνηση του κόμβου, η οποία συμπίπτει με την τιμή που εμφανίζεται στη συγκεκριμένη θέση στο Σχήμα 4.6 (παραμορφωμένη γραμμή του φορέα).

Σχήμα 4.8 Λεπτομέρειες διαγραμμάτων εντατικών μεγεθών στο αριστερά τμήμα της δοκού για τη φορτιστική κατάσταση SEISMIC+ (επιλογή Show Max για την εμφάνιση της μέγιστης τιμής του κάθε μεγέθους).

Βιβλιογραφικές αναφορές Κεφαλαίου 4