Η κλάση των διμερών γραφημάτων κωδικοποιεί φυσιολογικά σχέσεις ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο ξένα πεπερασμένα σύνολα: το , που είναι ένα σύνολο δασκάλων, και το , που είναι ένα σύνολο μαθητών. Ορίζουμε ένα γράφημα με σύνολο κορυφών το το οποίο θα κωδικοποιεί τη σχέση διδασκαλίας, βάζουμε δηλ. μια ακμή ανάμεσα σε δύο κορυφές αν και μόνο αν το διδάσκει το ή αντίστροφα. Είναι φανερό ότι όλες οι ακμές στο γράφημα αυτό συνδέουν μεταξύ τους μια κορυφή του και μια του . Δεν υπάρχουν δηλ. ακμές που να συνδέουν ανάμεσά τους δύο κορυφές του ή δύο του . Μία άλλη περίπτωση, αρκετά κοινή στην πράξη, είναι αυτή όπου έχουμε ένα γράφημα που περιγράφει τη σχέση ανάμεσα σε εξυπηρετητές (servers) και εξυπηρετούμενους (clients).
Υπόδειξη: Κατ' αρχήν, αρκεί να βρούμε μια τέτοια μέθοδο που δουλεύει για συνεκτικά γραφήματα (σύμφωνα με την Άσκηση 6.1). Για ένα συνεκτικό γράφημα επιλέγουμε αυθαίρετα μια κορυφή του και ορίζουμε τα σύνολα
Για το επαγωγικό βήμα, υποθέτουμε ότι η πρόταση ισχύει αν το δέντρο έχει το πολύ κορυφές και παίρνουμε ένα δέντρο με κορυφές. Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι διμερές. Γνωρίζουμε όμως (δείτε τον ισχυρισμό μέσα στην απόδειξη του Θεωρήματος 5.2) ότι κάθε δέντρο έχει μια κορυφή βαθμού 1. Έστω μια τέτοια κορυφή του δέντρου , και ο μοναδικός γείτονάς της. Αν από το αφαιρέσουμε την κορυφή και την ακμή , τότε το γράφημα που προκύπτει, έστω είναι και πάλι δέντρο (αφού εξακολουθεί να παραμένει συνεκτικό γράφημα, χωρίς κύκλους) με κορυφές. Από την επαγωγική μας υπόθεση έπεται ότι το είναι διμερές με σύνολα κορυφών τα και (όλες οι ακμές του δηλ. πάνε από το στο ). Η κορυφή ανήκει σε ένα από τα δύο αυτά σύνολα, έστω στο .
Ισχυριζόμαστε τώρα ότι το δέντρο είναι διμερές γράφημα με σύνολα κορυφών τα και . Για να το ελέγξουμε αυτό, και εφόσον γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν ακμές από το στο , αρκεί να ελέγκσουμε ότι δεν υπάρχουν ακμές από το προς κάποια κορυφή του . Αυτό όμως είναι προφανές αφού το έχει μόνο ένα γείτονα, το , ο οποίος είναι στο .
Δείτε στο Σχήμα 5.8 π.χ. το γράφημα .
Τα διμερή γραφήματα χαρακτηρίζονται από τα μήκη των κυκλωμάτων τους:
Αντίστροφα, έστω ένα γράφημα, με σύνολο κορυφών , στο οποίο όλα τα κυκλώματα έχουν άρτιο μήκος. Υποθέτουμε πρώτα ότι το είναι συνεκτικό και σταθεροποιούμε μια κορυφή του . Ορίζουμε
Έχουμε λοιπόν δείξει τη συνεπαγωγή «άρτια κυκλώματα συνεπάγεται διμερές γράφημα» στην περίπτωση που το είναι συνεκτικό. Αν το δεν είναι συνεκτικό παρατηρούμε ότι κάθε συνεκτική συνιστώσα του είναι διμερής, άρα και το ίδιο το (δείτε Άσκηση 6.1).
Υπόδειξη: Κάθε μια από τις δυνατές ακμές από το στο μπορεί να επιλεγεί ως ακμή ή όχι.
Υπόδειξη: Μετρήστε κατ' αρχήν τις ακμές ενός τέτοιου γραφήματος από τη μεριά του . Αφού για κάυε κορυφή του έχουμε ακμές που φεύγουν από αυτό θα έχει συνολικά ακμές ένα τέτοιο γράφημα. Κάντε το ίδιο από την πλευρά του .
Για την αντίστροφη κατεύθυνση θα πρέπει να δώσετε μια κατασκευή.
Mihalis Kolountzakis 2015-11-28