Κεφάλαιο
10

Δυναμική φασματική ανάλυση κατασκευής λαμβάνοντας υπόψη την ενδοσιμότητα του εδάφους θεμελίωσης

Σύνοψη

Στο παράδειγμα του Κεφαλαίου 10 παρουσιάζεται η προσομοίωση της δυναμικής φασματικής ανάλυσης του φορέα που αναλύθηκε στο προηγούμενο Κεφάλαιο, λαμβάνοντας όμως υπόψη την ενδοσιμότητα του εδάφους θεμελίωσης. Τα βασικά αντικείμενα που αναπτύσσονται στο συγκεκριμένο Κεφάλαιο είναι: ενδοσιμότητα εδάφους θεμελίωσης, δυναμική αλληλεπίδραση εδάφους-κατασκευής, υπολογισμός ελατηριακών σταθερών με χρήση του μέτρου εδαφικής αντίδρασης, υπολογισμός ελατηριακών σταθερών βάσει δυναμικών χαρακτηριστικών εδάφους, υπολογισμός διαστάσεων θεμελίου, αξιολόγηση επιρροής ενδοσιμότητας του εδάφους θεμελίωσης στην απόκριση φορέα οπλισμένου σκυροδέματος.

Προαπαιτούμενη γνώση

Απαιτούνται βασικές γνώσεις αντοχής υλικών και στατικής επίλυσης φορέων, γνώσεις αντισεισμικού σχεδιασμού και δυναμικής των κατασκευών και ικανότητα ανάγνωσης αντίστοιχων κανονιστικών κειμένων, εφαρμογή του παραδείγματος που αναπτύσσεται στο Κεφάλαιο 9, όπως και πλήρης κατανόηση των αντικειμένων που αναπτύχθηκαν στα προηγούμενα Κεφάλαια του συγγράμματος.

10.1. Δεδομένα παραδείγματος

Ζητείται η δυναμική φασματική ανάλυση βάσει του EC8 για τον φορέα του Κεφαλαίου 9, λαμβάνοντας υπόψη την ενδοσιμότητα του εδάφους θεμελίωσης, με βάση τα παρακάτω δεδομένα:

Σχήμα 10.1 Κάτοψη φορέα στη στάθμη θεμελίωσης με σκαρίφημα των πεδίλων.

10.2. Ενδοσιμότητα εδάφους θεμελίωσης

Η θεμελίωση των κατακόρυφων στοιχείων ενός κτιρίου γίνεται με τρόπο και σε συνθήκες εδάφους που δεν μπορούν να θεωρηθούν ως πλήρης πάκτωση. Εκτός από ειδικές περιπτώσεις θεμελίωσης σε βραχώδη εδάφη ή με χρήση δύσκαμπτων διατάξεων (κοιτοστρώσεις, συστήματα πασσάλων), το θεμέλιο αναμένεται να εμφανίσει κάποιες μετακινήσεις ή/και στροφές, λόγω της ενδοσιμότητας του εδάφους στο οποίο εδράζεται.

Ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα παραμόρφωσης του εδάφους στο επίπεδο της θεμελίωσης κατά την αριθμητική προσομοίωση ενός φορέα, είναι με την παραδοχή ελαστικής έδρασης των δομικών στοιχείων που βρίσκονται σε επαφή με το έδαφος. Για τον λόγο αυτόν υιοθετείται συνήθως το απλοποιημένο μοντέλο Winkler (1867), που περιλαμβάνει τη θεώρηση ελατηρίων στις θέσεις επαφής των δομικών στοιχείων με το έδαφος. Η χρήση ελατηριακών σταθερών για την αναπαραγωγή της ενδόσιμης στήριξης έχει αποδειχθεί πως δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα, συγκρινόμενη με πιο σύνθετα προσομοιώματα με επιφανειακά πεπερασμένα στοιχεία, τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων εντατικών μεγεθών όσο και μεταβολής της ιδιοπεριόδου της κατασκευής (Avramidis & Morfidis, 2006, Kirtas, Trevlopoulos, Rovithis, & Pitilakis, 2007).

Η απλή θεώρηση της ενδοσιμότητας της θεμελίωσης, με χρήση ελατηριακών σταθερών στη βάση των κατακόρυφων στοιχείων, δεν θα πρέπει να συγχέεται με το φαινόμενο της δυναμικής αλληλεπίδρασης εδάφους-κατασκευής. Κατά τη δυναμική αλληλεπίδραση, πέρα από τη δυνατότητα μετακίνησης ή/και στροφής στα θεμέλια, συμπεριλαμβάνεται και η τροποποίηση της προσπίπτουσας σεισμικής κίνησης στη βάση του κτιρίου λόγω κινηματικής και αδρανειακής αλληλεπίδρασης.

Ενδοσιμότητα του εδάφους θεμελίωσης στους Κανονισμούς (εμφάνιση/απόκρυψη κειμένου)

Δυναμική αλληλεπίδραση εδάφους-κατασκευής (εμφάνιση/απόκρυψη κειμένου)

10.2.1. Υπολογισμός ελατηριακών σταθερών

Οι δυνατότητες κίνησης του κόμβου που προσομοιώνει τη στήριξη ενός κατακόρυφου στοιχείου είναι συνολικά 6, τρεις μεταφορικές και τρεις στροφικές (Σχήμα 10.2). Από τις έξι δυνατότητες παραμόρφωσης του εδάφους, αυτές που πρακτικά σχετίζονται με τη συμπεριφορά της θεμελίωσης κτιριακών κατασκευών και συνήθως λαμβάνονται υπόψη είναι τρεις: η δυνατότητα κατακόρυφης μετακίνησης (κατακόρυφο ελατήριο Kz) και οι δυο στροφές γύρω από τους δυο οριζόντιους άξονες (στροφικά ελατήρια Krx και Kry). Οι παραμορφώσεις στις υπολειπόμενες τρεις δυνατότητες κίνησης είναι αμελητέες και μπορεί να θεωρηθεί πλήρης στήριξη κατά τη διεύθυνσή τους.

Σχήμα 10.2 Σκαρίφημα θεμελίου και ελατηρίων προσομοίωσης της ενδόσιμης έδρασης (σχετικές λεπτομέρειες μπορούν να βρεθούν στους Κίρτας & Λιαλιαμπής, 2013). Λεπτομερέστερη προσέγγιση προσομοίωσης που αφορά κόμβο έδρασης στη θέση του θεωρητικού σημείου πάκτωσης, στα 2/3 του ύψους του πεδίλου, μπορεί να βρεθεί στους Μορφίδη, Μπαμπούκα και Αβραμίδη (2008).

Υπολογισμός ελατηριακών σταθερών με χρήση του μέτρου εδαφικής αντίδρασης ή δείκτη εδάφους (εμφάνιση/απόκρυψη κειμένου)

Υπολογισμός ελατηριακών σταθερών βάσει δυναμικών χαρακτηριστικών εδάφους (εμφάνιση/απόκρυψη κειμένου)

 

Για την περίπτωση των θεμελίων του παραδείγματος, θα υπολογιστούν οι ελατηριακές σταθερές με χρήση της τιμής του δείκτη εδάφους Ks σύμφωνα με τη διαδικασία που προτάθηκε από τον Terzaghi (1955) (μέθοδος υπολογισμού με χρήση του μέτρου εδαφικής αντίδρασης ή δείκτη εδάφους). Δίνεται αμμώδες έδαφος με δείκτη εδάφους Ks=70000kN/m3 που αντιστοιχεί σε μέσης πυκνότητας προς πυκνή άμμο με βάση τις τιμές του Πίνακα 10.1. Η εφαρμογή των Εξισώσεων 10.1-10.7 (οι εξισώσεις βρίσκονται εντός αναδυόμενου κειμένου περιγραφής της σχετικής μεθόδου) κατά τους υπολογισμούς, βάσει της συγκεκριμένης προσέγγισης, δίνει για τα θεμέλια των υποστυλωμάτων και για το θεμέλιο του πυρήνα τα αποτελέσματα του Πίνακα 10.3.


Θεμέλια υποστυλωμάτων Θεμέλιο πυρήνα
Διαστάσεις θεμελίου (LxB) 2.0x2.0m 4.5x4.0m
Βάθος θεμελίου (D) 0.6m 0.6m
Βασική τιμή Ks 70000 kN/m3 70000 kN/m3
Συντελεστής διαστάσεων θεμελίου 0.332 0.290
Συντελεστής σχήματος θεμελίου 1.000 0.963
Συντελεστής βάθους θεμελίου 1.600 1.300
Τελική τιμή Ks 37191.18 kN/m3 25375.66 kN/m3
Κατακόρυφο ελατήριο Kz 148764.70 kN/m 456761.85 kN/m
Στροφικό ελατήριο KrL 49588.23 kNm/rad 609015.79 kNm/rad
Στροφικό ελατήριο KrB 49588.23 kNm/rad 770785.61 kNm/rad

Πίνακας 10.3 Υπολογισμός ελατηριακών σταθερών βάσει του δείκτη εδάφους.

Υπολογισμός διαστάσεων θεμελίου (εμφάνιση/απόκρυψη κειμένου)

10.2.2. Προσομοίωση ενδόσιμων στηρίξεων στο πρόγραμμα

Για την προσομοίωση του φορέα με την ενδόσιμη θεμελίωση γίνεται αποθήκευση του αρχείου του Κεφαλαίου 9 με διαφορετικό όνομα, ως Chapter 10.SDB.

Η θέση τοποθέτησης των ελατηρίων στη βάση του προσομοιώματος ορίζεται στο κέντρο βάρους του κάθε πεδίλου. Θα πρέπει συνεπώς να δημιουργηθεί ένας κόμβος έδρασης για τον πυρήνα, στο κέντρο του ενιαίου πεδίλου που αποτελεί τη θεμελίωσή του. Με δεδομένο πως η αρχή των αξόνων βρίσκεται σε συντεταγμένες (0,0), υπολογίζονται οι συντεταγμένες στο κέντρο του πεδίλου του πυρήνα (-1.75,1.00), όπως αποτυπώνονται στο Σχήμα 10.1. Ο κόμβος αυτός δημιουργείται σε κάτοψη xy (Ζ=0), σε μια τυχαία θέση, με την εντολή Draw → Draw Special Joint (ακολουθεί escape για έξοδο από το εργαλείο προσθήκης κόμβων). Η σωστή θέση του κόμβου ορίζεται με δεξί click στον κόμβο και διπλό click πάνω στις συντεταγμένες της καρτέλας Location (Σχήμα 10.3). Αφού δοθούν οι σωστές τιμές συντεταγμένων (δεξί μέρος του Σχήματος 10.3), με συνεχή OK γίνεται επιστροφή στην επιφάνεια εργασίας, όπου ο κόμβος πλέον έχει μετακινηθεί στην σωστή του θέση.

Σχήμα 10.3 Διαδικασία μετακίνησης κόμβου όταν είναι γνωστές οι τελικές του συντεταγμένες (τυχαία θέση κόμβου στο αριστερά μέρος του σχήματος και καθορισμός τελικών τιμών συντεταγμένων στο δεξιά παράθυρο).

Καθώς η στήριξη του πυρήνα καθορίζεται πλέον από τις ελευθερίες κίνησης του νέου κόμβου που ορίστηκε, αφαιρούνται οι δεσμεύσεις από τους τρεις κόμβους στις βάσεις των ισοδύναμων στύλων που προσομοιώνουν τον κορμό των επιμέρους τοιχωμάτων. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή των τριων κόμβων και την εντολή Assign → Joint → Restraints, όπου αποεπιλέγονται όλες οι δεσμεύσεις των βαθμών ελευθερίας.

Η εφαρμογή των ελατηριακών σταθερών στο SAP 2000 γίνεται αφού πρώτα αλλάξει ο τρόπος στήριξης των κατακόρυφων στοιχείων στη βάση. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, για τις στηρίξεις των κατακόρυφων στοιχείων πλέον θα ισχύουν τα εξής:

Επιλέγονται συνεπώς οι κόμβοι της βάσης, εκτός των 3 κόμβων στη βάση των τοιχωμάτων (συνολικά 16 κόμβοι), και με την εντολή Assign → Joint → Restraints δεσμεύονται οι βαθμοί ελευθερίας κατά Χ και Υ και η στροφή γύρω από τον Ζ (Translation 1, Translation 2 και Rotation about 3). Ο τρόπος εμφάνισης της νέας μορφής στήριξης στη βάση εμφανίζεται στο δεξί μέρος του Σχήματος 10.4.

Σχήμα 10.4 Τροποποίηση των δεσμεύσεων των ελευθεριών κίνησης στις θέσεις στήριξης των κατακόρυφων στοιχείων στο πλαίσιο της εισαγωγής ελατηριακών στηρίξεων.

Ακολουθεί η εισαγωγή των ελατηριακών σταθερών. Αρχικά επιλέγεται ο κόμβος στο κέντρο του θεμελίου του πυρήνα, και με την εντολή Assign → Joint → Springs ορίζονται οι τιμές των ελατηριακών σταθερών (Σχήμα 10.5) που έχουν υπολογιστεί στον Πίνακα 10.3. Η επιλογή GLOBAL στο σύστημα συντεταγμένων διευκολύνει τον προσανατολισμό του χρήστη αναφορικά με τις ελευθερίες κίνησης που πρέπει να τεθούν. Δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην αντιστοίχηση των τιμών των στροφικών ελατηρίων, όπου η επιμήκης διεύθυνση του θεμελίου L αφορά τη X διεύθυνση προσανατολισμού στην κάτοψη του φορέα. Με αντίστοιχο τρόπο τοποθετούνται οι κατάλληλες τιμές ελατηριακών σταθερών (Πίνακας 10.3) και στους κόμβους βάσης των υποστυλωμάτων, οπότε τα ελατήρια εμφανίζονται στην όψη του φορέα (Σχήμα 10.6).

Σχήμα 10.5 Ανάθεση ελατηριακών σταθερών στον κόμβο που αντιστοιχεί στο ενιαίο πέδιλο του πυρήνα.

Σχήμα 10.6 Εμφάνιση ελατηριακών στηρίξεων στη βάση του φορέα.

Καθώς η στήριξη των τοιχωμάτων του πυρήνα γίνεται πλέον σε ενιαίο πέδιλο, θα πρέπει να δοθεί μια μορφή σύνδεσης των 3 κόμβων στη βάση των τοιχωμάτων με τον κόμβο στο κέντρο του πεδίλου. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με χρήση κάποιων γραμμικών στοιχείων τύπου στερεού βραχίονα που συνδέει τους κόμβους μεταξύ τους, είτε με επιλογή των τεσσάρων κόμβων και ανάθεση δέσμευσης της μεταξύ τους κίνησης (Assign → Joint → Constraints), με τύπο δέσμευσης που θα εξασφαλίζει κίνηση στερεού σώματος (Body), όπως φαίνεται στο Σχήμα 10.7.

Σχήμα 10.7 Ανάθεση κίνησης στερεού σώματος μεταξύ των κόμβων στη βάση του θεμελίου του πυρήνα.

10.2.3. Προσομοίωση συνδετήριων δοκών

Το τελευταίο βήμα της προσομοίωσης της ενδόσιμης θεμελίωσης αποτελεί η εισαγωγή των συνδετήριων δοκών. Η λειτουργία των συνδετήριων δοκών συνδέεται άρρηκτα με τη θεώρηση παραμορφώσιμου εδάφους, καθώς στην περίπτωση της πάκτωσης στους κόμβους βάσης των κατακόρυφων στοιχείων (φορέας Κεφαλαίου 9) δεν θα υπήρχε παραλαβή φορτίων και ανάπτυξη εντατικών μεγεθών στις συνδετήριες δοκούς.

Για την προσομοίωση της δοκού στο συγκεκριμένο παράδειγμα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο τρόπος που φαίνεται στο Σχήμα 10.8. Η συγκεκριμένη όμως προσέγγιση, απαιτεί τη διακριτοποίηση της κάθε συνδετήριας δοκού σε τρία γραμμικά στοιχεία: ένα κεντρικό με διαστάσεις διατομής συνδετήριας δοκού και δύο στα άκρα με περισσότερο δύσκαμπτα χαρακτηριστικά, καθώς προσομοιώνουν το σώμα του θεμελίου. Στο παρόν επιλέγεται μια ευκολότερη προσέγγιση, όπου το μήκος της συνδετήριας δοκού από άξονα σε άξονα υποστυλώματος θα αποτελείται μόνο από ένα γραμμικό στοιχείο, στο οποίο όμως θα δοθούν μέσω ειδικής εντολής δύσκαμπτα άκρα μήκους 1m εκατέρωθεν.

Σχήμα 10.8 Προσομοίωση συνδετήριας δοκού και γραμμικών στοιχείων σύνδεσης με τα υποστυλώματα.

Αρχικά σε επίπεδο xy και σε ύψος Ζ=3m επιλέγονται όλες οι δοκοί του φορέα, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων βραχίονα στον πυρήνα (συνολικά 30 Frames). Είναι σκόπιμο να μην επιλεγούν κόμβοι ώστε να μην γίνει αντιγραφή μη επιθυμητών χαρακτηριστικών στη βάση και αλλοίωση των στηρίξεων που τέθηκαν στο προηγούμενο βήμα. Στη συνέχεια, γίνεται αναπαραγωγή των δοκών στη βάση του φορέα με την εντολή Edit → Replicate. Κατά τον καθορισμό των παραμέτρων της εντολής, αποεπιλέγεται στην καρτέλα LOADS AND DESIGN το Distributed, ώστε οι δοκοί που θα προκύψουν στη στάθμη θεμελίωσης να μην φέρουν κάποια φόρτιση. Τίθεται αναπαραγωγή κατά dz=-3.0m (Number=1) και με ΟΚ επιτυγχάνεται η γρήγορη δημιουργία γραμμικών στοιχείων δοκού και στη βάση του φορέα. Παρόλο που στην πραγματικότητα οι συνδετήριες δοκοί δέχονται τη φόρτιση των τοιχοπληρώσεων, εδώ επιλέγεται σκοπίμως να παραμείνουν αφόρτιστες, ώστε να μην μεταβληθούν οι συνολικές κατακόρυφες δυνάμεις και ο φορέας που θα προκύψει να είναι άμεσα συγκρίσιμος με τον πακτωμένο φορέα του προηγούμενου Κεφαλαίου.

Ακολουθεί η μετονομασία των συνδετήριων δοκών που δημιουργήθηκαν, με την εντολή Edit → Change Labels που παρουσιάστηκε στο Κεφάλαιο 9, ώστε τα ονόματα να αντιστοιχούν σε αυτά που εμφανίζονται στην κάτοψη του Σχήματος 10.1, αποτελώντας συνέχεια της αρίθμησης των ανώτερων ορόφων. Η τελική ονομασία των συνδετήριων δοκών, όπου φαίνεται και η ονομασία των τμημάτων στερεού βραχίονα, εμφανίζεται στο Σχήμα 10.9.

Σχήμα 10.9 Εικόνα κάτοψης της θεμελίωσης μετά τη μετονομασία των συνδετήριων δοκών.

Σε κάθε άκρο των γραμμικών στοιχείων συνδετήριας δοκού θα πρέπει να ανατεθεί δύσκαμπτο τμήμα μήκους 1m, ίσο με το μισό μήκους πεδίλου στην κάθε πλευρά των κατακόρυφων στοιχείων. Η διαδικασία αυτή δεν αφορά τους βραχίονες του τοιχώματος που ήδη έχουν ιδιότητες δύσκαμπτης διατομής. Επιλέγονται συνεπώς όλες οι συνδετήριες δοκοί εκτός των τμημάτων βραχίονα (συνολικά 24 Frames), και με την εντολή Assign → Frame → End (Length) Offsets, ορίζεται 1m δύσκαμπτου μήκους σε κάθε άκρο (Σχήμα 10.10).

Σχήμα 10.10 Ανάθεση δύσκαμπτων τμημάτων στα άκρα των συνδετήριων δοκών για την προσομοίωση των πεδίλων.

Στην εικόνα που εμφανίζεται σε κάτοψη μετά την συγκεκριμένη εντολή (Σχήμα 10.11), παρατηρείται πως η ανάθεση δεν είχε επιτυχία στη δοκό SD17, καθώς τυχόν ανάθεση δύσκαμπτων άκρων 1m εκατέρωθεν θα είχε ως αποτέλεσμα μια πλήρως δύσκαμπτη δοκό σε όλο της το μήκος, κάτι που δεν δέχεται το πρόγραμμα. Αυτό γίνεται αντιληπτό και στην κάτοψη του Σχήματος 10.1, όπου το θεμέλιο του υποστυλώματος Κ6 φαίνεται πως βρίσκεται σε επαφή με το θεμέλιο του πυρήνα. Για τον λόγο αυτόν θα δημιουργηθεί και θα ανατεθεί στη δοκό SD17 μια ορθογωνική διατομή διαστάσεων 2.00x0.6m (πλάτος επί ύψος), που προσομοιώνει προσεγγιστικά τις διαστάσεις του πεδίλου.

Για όλες τις υπόλοιπες συνδετήριες δοκούς, πλην των τμημάτων βραχίονα, δημιουργείται και ανατίθεται ορθογωνική διατομή διαστάσεων 0.25x0.60m σύμφωνα με τα δεδομένα του φορέα. Η δημιουργία των διατομών γίνεται από την εντολή Define → Section Properties → Frame Sections (Σχήμα 10.12) και στη συνέχεια η ανάθεση από το Assign → Frame → Frame Sections, στα κατάλληλα γραμμικά στοιχεία κάθε φορά. Σημειώνεται πως οι διαστάσεις που δόθηκαν στην εκφώνηση είναι οι ελάχιστες απαιτούμενες για κτίριο άνω των 3 ορόφων (Εθνικό Προσάρτημα του EC8 §5.8.2(3)). Παράλληλα, τίθενται κανονικά οι συντελεστές απομείωσης γεωμετρικών ιδιοτήτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του EC8 §4.3.1(7), όπως εμφανίζονται στο Παράρτημα Β.

Σχήμα 10.11 Εικόνα κάτοψης της θεμελίωσης μετά την ανάθεση δύσκαμπτων τμημάτων στα άκρα των συνδετήριων δοκών.

Σχήμα 10.12 Δημιουργία διατομών για τις συνδετήριες δοκούς και το γραμμικό στοιχείο SD17 που αποτελεί τμήμα θεμελίου.

Πριν την ολοκλήρωση της γεωμετρίας του φορέα, γίνεται πάντα ένας προσεκτικός έλεγχος των δεδομένων και των χαρακτηριστικών των δομικών στοιχείων. Με δεξί click στα γραμμικά στοιχεία των υποστυλωμάτων του ισογείου, παρατηρείται πως η αυτόματη εντολή ανάθεσης άκαμπτων άκρων του προηγούμενου φορέα έχει ενεργοποιηθεί και για τη βάση του υποστυλώματος (End I Length Offset στο Σχήμα 10.13 αριστερά), απομειώνοντας το ενεργό του μήκος κατά το ήμισυ του ύψους της συνδετήριας δοκού. Η συγκεκριμένη θεώρηση είναι λανθασμένη, καθώς στο συγκεκριμένο παράδειγμα η συνδετήρια δοκός ξεκινά κάτω από τη στάθμη του κόμβου βάσης του υποστυλώματος. Για τη διόρθωσή της, θα επανακαθοριστεί το άκαμπτο μήκος στα άκρα των υποστυλωμάτων ισογείου (Κ101-Κ115), επιλέγοντας τα συγκεκριμένα υποστυλώματα (Select → Select → Labels όπου επιλέγεται Frame και Multiple Objects) και χρησιμοποιώντας την εντολή Assign → Frame → End (Length) Offsets, σύμφωνα με το δεξί μέρος του Σχήματος 10.13. Πλέον το άκαμπτο μήκος στη βάση των υποστυλωμάτων ισογείου έχει αναιρεθεί, όπως μπορεί να διαπιστωθεί με δεξί click σε κάποιο στοιχείο, ενώ διατηρείται μόνο το άκαμπτο τμήμα της κορυφής που ορίστηκε με τη συγκεκριμένη εντολή.

Σχήμα 10.13 Επισκόπηση λανθασμένης τιμής άκαμπτου άκρου στη βάση του υποστυλώματος End I (αριστερά) και ανάθεση άκαμπτου άκρου μόνο για την περιοχή της κορυφής των υποστυλωμάτων ισογείου (δεξιά).

10.3. Τροποποίηση παραμέτρων φόρτισης

Με τη θεώρηση της ενδόσιμης θεμελίωσης αναμένεται διαφοροποίηση των δυναμικών χαρακτηριστικών του φορέα, αλλά και ανακατανομή των εντατικών μεγεθών κατά τη σεισμική του απόκριση. Αυτό θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα τη μεταβολή της αναλογίας παραλαβής σεισμικών δυνάμεων από τα τοιχώματα του πυρήνα, με αποτέλεσμα την κατηγοριοποίηση του φορέα σε άλλο τύπο στατικού συστήματος (πλαισιακό, τοιχωματικό ή ισοδύναμο) και την τροποποίηση του συντελεστή συμπεριφοράς q βάσει του οποίου υπολογίστηκε το φάσμα σχεδιασμού σε κάθε διεύθυνση.

Η παραπάνω διαδικασία θα έπρεπε να ακολουθηθεί κατά την ορθή εφαρμογή των κανονιστικών διατάξεων. Καθώς όμως στόχος του Κεφαλαίου είναι η αξιολόγηση της επιρροής της ενδοσιμότητας του εδάφους σε σύγκριση με τον πακτωμένο φορέα, κρίνεται πως δεν είναι σκόπιμη η μεταβολή και άλλων παραμέτρων πέραν των συνθηκών στήριξης και των συνδετήριων δοκών που προσομοιώθηκαν.

10.4. Ανάλυση φορέα και ανάγνωση αποτελεσμάτων

Ο φορέας είναι πλέον έτοιμος για ανάλυση, κάτι που γίνεται με την εντολή Analyze → Run Analysis και Run Now. Κατά την επισκόπηση των αποτελεσμάτων ελέγχεται πρώτα η ιδιομορφική απόκριση του φορέα, όπου είναι ευκολότερο να εντοπιστούν τυχόν σφάλματα προσομοίωσης.

10.4.1. Ιδιομορφική απόκριση του φορέα

Η εμφάνιση των ιδιομορφών (Display → Show Deformed Shape όπου επιλέγεται η κατάσταση Modal) απεικονίζεται σε τρισδιάστατη όψη και σε κάτοψη (τελευταίου ορόφου) στο Σχήμα 10.14. Αντίστοιχα, στο Σχήμα 10.15, απεικονίζονται σε κάτοψη η 2η και 3η ιδιομορφή του φορέα. Παρατηρείται μια σαφής αύξηση της τιμής των ιδιοπεριόδων σε σχέση με τον πακτωμένο φορέα, ενώ με τη βοήθεια του Start Animation φαίνεται πιο καθαρός ο μεταφορικός χαρακτήρας στις δυο πρώτες ιδιομορφές και ο στρεπτικός στην 3η ιδιομορφή.

Σχήμα 10.14 Εικόνα του φορέα κατά την πρώτη ιδιομορφή (Τ1=0.495s).

Σχήμα 10.15 Εικόνα του φορέα κατά τη δεύτερη και τρίτη ιδιομορφή (Τ2=0.411s, Τ3=0.351s).

Πολυμεσικό Αντικείμενο 10.1 Video
Το συγκεκριμένο πολυμεσικό αντικείμενο εμφανίζει σε video την τρισδιάστατη εικόνα της μετακίνησης του φορέα κατά την 1η ιδιομορφή, για την περίπτωση ενδόσιμου εδάφους θεμελίωσης. Είναι εμφανής η έντονη συμμετοχή της μεταφορικής κίνησης στη διεύθυνση Y, με μικρή μόνο συμμετοχή της στρέψης, σε αντίθεση με την αντίστοιχη ιδιομορφή του πακτωμένου φορέα του Κεφαλαίου 9. Παρατηρείται ταυτόχρονα η επιρροή της ενδοσιμότητας του εδάφους θεμελίωσης, με δυνατότητα κατακόρυφης μετακίνησης και στροφής γύρω από οριζόντιους άξονες στη βάση των κατακόρυφων στοιχείων.
Πολυμεσικό Αντικείμενο 10.2 Video
Το συγκεκριμένο πολυμεσικό αντικείμενο εμφανίζει σε video την εικόνα της μετακίνησης του φορέα κατά την 1η ιδιομορφή, σε κάτοψη του τελευταίου ορόφου, για την περίπτωση ενδόσιμου εδάφους θεμελίωσης. Η συγκεκριμένη μορφή εμφάνισης διευκολύνει σημαντικά στην ταυτοποίηση του μεταφορικού ή/και στρεπτικού χαρακτήρα της ιδιομορφής. Είναι εμφανής η έντονη συμμετοχή της μεταφορικής κίνησης στη διεύθυνση Y, με μικρή ταυτόχρονη συμμετοχή στρέψης, παρουσιάζοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη ιδιομορφή του πακτωμένου φορέα του Κεφαλαίου 9.
Πολυμεσικό Αντικείμενο 10.3 Video
Το συγκεκριμένο πολυμεσικό αντικείμενο εμφανίζει σε video την εικόνα της μετακίνησης του φορέα κατά την 2η ιδιομορφή, σε κάτοψη του τελευταίου ορόφου, για την περίπτωση ενδόσιμου εδάφους θεμελίωσης. Η συγκεκριμένη μορφή εμφάνισης διευκολύνει σημαντικά στην ταυτοποίηση του μεταφορικού ή/και στρεπτικού χαρακτήρα της ιδιομορφής. Είναι εμφανής η έντονη συμμετοχή της μεταφορικής κίνησης στη διεύθυνση Χ, με μικρή ταυτόχρονη συμμετοχή στρέψης, παρουσιάζοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη ιδιομορφή του πακτωμένου φορέα του Κεφαλαίου 9.
Πολυμεσικό Αντικείμενο 10.4 Video
Το συγκεκριμένο πολυμεσικό αντικείμενο εμφανίζει σε video την εικόνα της μετακίνησης του φορέα κατά την 3η ιδιομορφή, σε κάτοψη του τελευταίου ορόφου, για την περίπτωση ενδόσιμου εδάφους θεμελίωσης. Η συγκεκριμένη μορφή εμφάνισης διευκολύνει σημαντικά στην ταυτοποίηση του μεταφορικού ή/και στρεπτικού χαρακτήρα της ιδιομορφής. Η ιδιομορφή εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στρεπτική, παρουσιάζοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη ιδιομορφή του πακτωμένου φορέα του Κεφαλαίου 9.

10.4.2. Μετακινήσεις φορέα κατά τη δυναμική φασματική ανάλυση

Με την εμφάνιση της παραμορφωμένης γραμμής στην περίπτωση της δυναμικής φασματικής ανάλυσης για τον σεισμικό συνδυασμό φόρτισης G+0.3Q+Fasma-X+0.3Fasma-Y, εμφανίζεται ο φορέας σε παραμορφωμένη κατάσταση. H μέγιστη πραγματική μετακίνηση κατά X του κόμβου 401 για τον συνδυασμό φόρτισης G+0.3Q+Fasma-X+0.3Fasma-Y, υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη τους συντελεστές συμπεριφοράς ανά διεύθυνση φόρτισης, όπως αναλύθηκε στο Κεφάλαιο 9, ως εξής:

0.0002157 0.30 0.00006662 ± 3.6 0.00824 ± 3.0 0.3 0.00408 = 0.0336 m MathType@MTEF@5@5@+=feaagCart1ev2aaatCvAUfeBSjuyZL2yd9gzLbvyNv2CaerbuLwBLnhiov2DGi1BTfMBaeXatLxBI9gBaerbd9wDYLwzYbItLDharqqtubsr4rNCHbGeaGqiFu0Je9sqqrpepC0xbbL8F4rqqrFfpeea0xe9Lq=Jc9vqaqpepm0xbba9pwe9Q8fs0=yqaqpepae9pg0FirpepeKkFr0xfr=xfr=xb9adbaqaaeGaciGaaiaabeqaamaabaabaaGcbaGaeyOeI0IaaGimaiaac6cacaaIWaGaaGimaiaaicdacaaIYaGaaGymaiaaiwdacaaI3aGaeyOeI0IaaGimaiaac6cacaaIZaGaaGimaiabgwSixlaaicdacaGGUaGaaGimaiaaicdacaaIWaGaaGimaiaaiAdacaaI2aGaaGOnaiaaikdacqGHXcqScaaIZaGaaiOlaiaaiAdacqGHflY1caaIWaGaaiOlaiaaicdacaaIWaGaaGioaiaaikdacaaI0aGaeyySaeRaaG4maiaac6cacaaIWaGaeyyXICTaaGimaiaac6cacaaIZaGaeyyXICTaaGimaiaac6cacaaIWaGaaGimaiaaisdacaaIWaGaaGioaiabg2da9iabgkHiTiaaicdacaGGUaGaaGimaiaaiodacaaIZaGaaGOnaiaad2gaaaa@6D82@ (10.13)

10.4.3. Διαγράμματα εντατικών μεγεθών

Στο Σχήμα 10.16 εμφανίζονται τα διαγράμματα καμπτικών ροπών σε πλαίσιο στο επίπεδο xz (Υ=-6) για τον σεισμικό συνδυασμό φόρτισης G+0.3Q+Fasma-X+0.3Fasma-Y. Παρατηρείται η αύξηση των τιμών ροπής στη βάση των υποστυλωμάτων σε σχέση με τον πακτωμένο φορέα (στη λεπτομέρεια εμφανίζεται το υποστύλωμα Κ101).

Στο Σχήμα 10.17 εμφανίζονται τα διαγράμματα καμπτικών ροπών στο πλαίσιο xz (Υ=2) που περιλαμβάνει το τοίχωμα πλάτης του πυρήνα (Τ101). Διαπιστώνεται η σημαντική μείωση της τιμής ροπής που παραλαμβάνεται από το τοίχωμα σε σχέση με τα τον πακτωμένο φορέα, κάτι που συνδέεται με την επιβάρυνση των υποστυλωμάτων που παρατηρήθηκε προηγουμένως.

Σχήμα 10.16 Διάγραμμα ροπών κάμψης Μ33 για σεισμικό συνδυασμό φόρτισης που περιλαμβάνει δυναμική φασματική ανάλυση (λεπτομέρεια στη βάση του στύλου Κ101).

Σχήμα 10.17 Διάγραμμα ροπών κάμψης Μ33 για σεισμικό συνδυασμό φόρτισης που περιλαμβάνει δυναμική φασματική ανάλυση (λεπτομέρεια στη βάση του τοιχώματος Τ101).

10.4.4. Ανάγνωση αποτελεσμάτων από πίνακες τιμών

Ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφηκε στο Κεφάλαιο 9, μπορούν να εμφανιστούν αποτελέσματα της ανάλυσης σε πινακοποιημένη μορφή.

Στο Σχήμα 10.18 φαίνεται η καρτέλα με τις τιμές των ιδιοπεριόδων και του ποσοστού μάζας που ενεργοποιείται σε κάθε ιδιομορφή (στήλες με έντονη γραφή). Παρατηρείται πως η 1η ιδιομορφή εμφανίζει μικρή στρέψη (19.63%) και κυρίως μεταφορική κίνηση κατά Y (75.67%), η 2η ιδιομορφή μεταφορική κίνηση κατά X (75.16%) με ελάχιστη συμμετοχή της στρέψης (8.27%), ενώ η 3η ιδιομορφή στρέψη (60.62%) και ελάχιστη μεταφορική κίνηση κατά X και Y (10.86% και 7.90% αντίστοιχα).

Σχήμα 10.18 Εξαγωγή αποτελεσμάτων στο Excel (εμφανίζεται ενδεικτικά η καρτέλα με το ποσοστό μάζας που ενεργοποιείται σε κάθε ιδιομορφή).

10.4.5. Σύγκριση αποτελεσμάτων με τον πακτωμένο φορέα

Η σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ πακτωμένου φορέα και φορέα σε ενδόσιμο έδαφος φαίνεται για επιλεγμένα αποτελέσματα στον Πίνακα 10.4. Για τα διάφορα εντατικά μεγέθη του Πίνακα, χρησιμοποιείται ενδεικτικά ο σεισμικός συνδυασμός G+0.3Q+Fasma-X+0.3Fasma-Y, ενώ παρουσιάζονται οι μέγιστες απόλυτες τιμές. Θετικό πρόσημο στη διαφορά σημαίνει αύξηση της απόλυτης τιμής του αντίστοιχου μεγέθους ενώ αρνητικό μείωση, σε σχέση πάντα με τον πακτωμένο φορέα.

Κατά την επισκόπηση των αποτελεσμάτων, η θεμελιώδης ιδιοπερίοδος του φορέα σε ενδόσιμο έδαφος, αν και αυξημένη, παραμένει οριακά στο πλατώ του φάσματος σχεδιασμού που χρησιμοποιείται κατά την ανάλυση. Συνεπώς μπορεί να θεωρηθεί πως το κύριο αίτιο των διαφορετικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν δεν είναι η διαφορετική συνολική σεισμική φόρτιση του φορέα, λόγω της μεταβολής της ιδιοπεριόδου του, αλλά ο συνολικά διαφορετικός τρόπος φόρτισης και απόκρισης και η ανακατανομή των εντατικών μεγεθών στα επιμέρους δομικά στοιχεία, λόγω του ενδόσιμου εδάφους θεμελίωσης.

Από την κριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Πίνακα, διαπιστώνεται αρχικά ο έντονα διαφορετικός τρόπος απόκρισης, όπως προκύπτει από τον μεταφορικό ή στρεπτικό χαρακτήρα των πρώτων τριών ιδιομορφών. Είναι εμφανές πως ο φορέας στο ενδόσιμο έδαφος έχει μεγαλύτερη συμμετοχή μεταφορικής συνιστώσας στις δυο πρώτες ιδιομορφές, ενώ στρεπτική είναι η 3η ιδιομορφή. Η αύξηση της 1ης ιδιοπεριόδου οριακά δεν οδήγησε σε τιμές φασματικής απόκρισης από τον 3ο κλάδο του φάσματος σχεδιασμού (όριο TC=0.50s).

Η μετακίνηση στον κόμβο της οροφής του κτιρίου παρουσιάζει μια σημαντική αύξηση της τάξης του 66%, ενώ σημαντικά αυξημένη είναι και η ροπή στη βάση και κυρίως στην κορυφή του υποστυλώματος ισογείου Κ101. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία του τοιχώματος να παραλάβει τις ίδιες ροπές με την περίπτωση της πάκτωσης, καθώς διαπιστώνεται μείωση αναπτυσσόμενης ροπής της τάξης του 40% στην ανάλυση του φορέα με την ενδόσιμη θεμελίωση.

Από την επισκόπηση των ενδεικτικών αποτελεσμάτων που παρατίθενται στον Πινακα 10.4, γίνεται σαφές πως η θεώρηση ενδόσιμου εδάφους παίζει σημαντικό ρόλο στα αναπτυσσόμενα εντατικά μεγέθη σε μια κατασκευή και θα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά στο στάδιο της προσομοίωσης και της ανάλυσης.

Μέγεθος Πακτωμένος φορέας Φορέας σε ενδόσιμο έδαφος Διαφορά
Τέμνουσα βάσης κατά Χ 959.66 kN 743.34 kN -22.54%
Τέμνουσα βάσης κατά Υ 700.63 kN 334.67 kN -52.23%
1η ιδιοπερίοδος 0.420s (RZ:52%, Y:39%) 0.495s (Y:76%, RZ:20%) 17.86%
2η ιδιοπερίοδος 0.324s (X:43%, Y:30%) 0.411s (X:75%, RZ:8%) 26.85%
3η ιδιοπερίοδος 0.283s (X:34%, RZ:31%) 0.351s (RZ:61%) 24.03%
Κόμβος 401 Ux 0.0202m 0.0336m 66.34%
Ροπή βάσης στύλου Κ101 88.35 kNm 104.55 kNm 18.34%
Ροπή κορυφής στύλου Κ101 52.37 kNm 79.41 kNm 51.63%
Τέμνουσα βάσης στύλου Κ101 53.07 kN 69.41 kN 30.79%
Ροπή βάσης τοιχώματος Τ101 1085.17 kNm 642.97 kNm -40.75%
Ροπή κορυφής τοιχώματος Τ101 544.16 kNm 479.71 kNm -11.84%
Τέμνουσα βάσης τοιχώματος Τ101 524.69 kN 362.82 kN -30.85%

Πίνακας 10.4 Σύγκριση αποτελεσμάτων μεταξύ πακτωμένου φορέα και φορέα σε ενδόσιμη στήριξη.

Βιβλιογραφικές αναφορές Κεφαλαίου 10