Επαναλαμβάνουμε ότι για ένα NFA η συνάρτηση μετάβασης είναι ο τρόπος κωδικοποίησης των μεταβάσεων του. Αν δηλ. είναι μια κατάσταση και είναι ένα γράμμα του αλφαβήτου, το σύνολο είναι το σύνολο όλων των καταστάσεων του NFA στις οποίες μπορεί αυτό να μεταβεί όντας στην κατάσταση και διαβάζοντας το γράμμα .
Επεκτείνουμε τώρα το πεδίο ορισμού της συνάρτησης όσον αφορά το δεύτερο όρισμά της.
Με άλλα λόγια , είναι το σύνολο όλων εκείνων των καταστάσεων του αυτομάτου στις οποίες μπορεί κανείς να βρεθεί ξεκινώντας από την κατάσταση και ακολουθώντας τη λέξη . Και, αν είναι ένα σύνολο καταστάσεων, με συμβολίζεται το σύνολο όλων των καταστάσεων στις οποίες μπορεί κανείς να πάει ξεκινώντας από κάποια κατάσταση στο και ακολουθώντας τη λέξη .
Έστω λοιπόν ότι το NFA είναι η πεντάδα . Το DFA θα έχει σύνολο καταστάσεων το δυναμοσύνολο (σύνολο όλων των υποσυνόλων) του , αρχική κατάσταση , ίδιο αλφάβητο και τελικές καταστάσεις όλα εκείνα τα σύνολα καταστάσεων του που περιέχουν κάποια τελική κατάσταση
Με άλλα λόγια: στο DFA που κατασκευάζουμε από την κατάσταση (υποσύνολο του ) με το σύμβολο μεταβαίνουμε στην κατάσταση , που είναι το σύνολο όλων εκείνων των καταστάσεων του στις οποίες μπορούμε να μεταβούμε από κάποια κατάσταση του συνόλου με το γράμμα κινούμενοι πάνω στο . Δείτε το Παράδειγμα 7.21 παρακάτω.
Για να δείξουμε το Θεώρημα αρκεί να δείξουμε την ισοδυναμία
Το σύνολο καταστάσεων του θα είναι το δυναμοσύνολο του συνόλου καταστάσεων του δηλ. του . Είναι δηλ. το σύνολο
Mihalis Kolountzakis 2015-11-28