Εστω ένα συνεκτικό γράφημα με μη αρνητικά βάρη στις ακμές του
Μπορεί κανείς σχετικά εύκολα να δείξει ότι ο παρακάτω αλγόριθμος όντως βρίσκει ένα ελάχιστο δέντρο που παράγει στο .
Επίσης το δάσος είναι, στο τέλος του αλγορίθμου, ένα και μόνο δέντρο. Αλλιώς το θα περιείχε τις συνεκτικές συνιστώσες ., και, από τον τρόπο που δουλεύει ο αλγόριθμος, αυτό συνεπάγεται ότι καμιά από τις ακμές του δεν ενώνει μεταξύ τους δύο διαφορετικά . Αυτό σημαίνει όμως ότι το δεν είναι συνεκτικό, άτοπο.
Είναι λοιπόν το ένα και μόνο δέντρο και μάλιστα παράγει το και μένει να δειχτεί ότι το είναι επιπλέον και ελάχιστο δέντρο που παράγει το . Ας είναι λοιπόν ένα ελάχιστο δέντρο από αυτά που παράγουν το που το επιλέγουμε ούτως ώστε να συμφωνεί με το για το μέγιστο δυνατό διάστημα Το διάστημα συμφωνίας είναι ο χρόνος μέχρι να βρεθεί η πρώτη ακμή (με τη διάταξη του ) η οποία ανήκει στο ένα αλλά όχι στο άλλο. Αν όλες οι ακμές τους ταυτίζονται τότε έχουμε και άρα το είναι και αυτό ελάχιστο. Άρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια ακμή που είτε περιέχεται στο αλλά όχι στο είτε περιέχεται στο αλλά όχι στο . Ας πάρουμε να είναι η η πρώτη από τις ακμές που κοιτάει ο αλγόριθμος για την οποία συμβαίνει αυτό.
Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι
Ας εστιάσουμε την προσοχή μας στη χρονική στιγμή που εξετάζεται από τον αλγόριθμο η ακμή και ας είναι και τα δύο δέντρα του (τρέχοντος) τα οποία η ακμή αυτή ενώνει. Αφού αν την προσθέσουμε στο δημιουργείται ένας κύκλος και έπεται ότι υπάρχει κάποια από τις ακμές του , έστω η , που έχει βάρος
Θεωρούμε τώρα το δέντρο
Ο αλγόριθμος του Kruskal ανήκει σ'εκείνη την κατηγορία αλγορίθμων που ονομάζονται «μυωπικοί» (greedy) μια και προσπαθούν να πετύχουν μια συνολική βελτιστοποίηση (στην περίπτωσή μας την εύρεση ενός ελάχιστου δέντρου) βελτιστοποιώντας, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης τους, κάθε επιλογή που έχουν να κάνουν με κάποια κριτήρια «της στιγμής». Τέτοιοι αλγόριθμοι σπανίως βελτιστοποιούν το συνολικό πρόβλημα, και αυτός ο αλγόριθμος για ελάχιστα δέντρα είναι μια από τις εξαιρέσεις όπου αποδεδειγμένα επιτυγχάνεται συνολική βελτιστοποίηση.
Mihalis Kolountzakis 2015-11-28