3 Πρόβλημα δύο σημείων

3.1 Διακριτοποίηση

Θεωρούμε το πρόβλημα δύο σημείων για μια συνήθη διαφορική εξίσωση δεύτερης τάξης, με ομογενείς συνοριακές συνθήκες Dirichlet: Ζητείται μια συνάρτηση u C2[a,b], τέτοια ώστε

-u′′(x)+q(x)u(x)=f(x),για x[a,b],μεu(a)=u(b)=0, (3.1)

όπου a,b, a<b, q,fC[a,b] και q(x)0, για κάθε x[a,b]. Στη συνέχεια, θα συμβολίζουμε με qmin=minx[a,b]q(x).

Θα θεωρήσουμε έναν φυσικό αριθμό N και μια διαμέριση του διαστήματος [a,b] από N+2 ισαπέχοντα σημεία a=x0<x1<<xN<xN+1=b, όπου h=xi+1-xi, i=0,,N. Τότε, σε κάθε σημείο του διαμερισμού xi, i=1,,N, θα ισχύει:

-u′′(xi)+q(xi)u(xi)=f(xi),i=1,,N. (3.2)

Σκοπός μας είναι να κατασκευάσουμε προσεγγίσεις των τιμών u(xi) της ακριβούς λύσης του (3.1), τις οποίες θα συμβολίζουμε με Ui, i=0,,N+1. Λόγω των συνοριακών συνθηκών u(x0)=u(xN+1)=0, θέτουμε λοιπόν U0=UN+1=0. Οι τιμές των Ui, i=1,,N, προκύπτουν με τον ακόλουθο τρόπο.

Για να προσεγγίσουμε την u′′(x) στα σημεία xi, i=1,,N, χρησιμοποιούμε την προσέγγιση δh,2c που θεωρήσαμε στην (2.8). Έτσι, αν υποθέσουμε ότι uC4[a,b], λόγω της (2.9), η (3.2) γίνεται,

-u(xi+1)-2u(xi)+u(xi-1)h2+q(xi)u(xi)=f(xi)+ηi,i=1,,N, (3.3)

όπου

|ηi|h212maxx[a,b]|u(4)(x)|. (3.4)

Συνεπώς, έχουμε ότι ισχύει το ακόλουθο λήμμα.

Λήμμα 3.1.

Έστω u η λύση του (3.1) με uC4[a,b]. Τότε για την ηi που δίνεται στην (3.3) έχουμε ότι υπάρχει σταθερά C ανεξάρτητη του h, τέτοια ώστε

max1iN|ηi|Ch2. (3.5)

Για να κατασκευάσουμε, λοιπόν, προσεγγίσεις Ui των u(xi), i=0,, N+1, θεωρούμε τις ακόλουθες εξισώσεις

-Ui+1-2Ui+Ui-1h2+q(xi)Ui =f(xi),i=1,,N, (3.6)
U0=UN+1 =0. (3.7)

Επομένως, οι εξισώσεις (3.6)–(3.7) δίνουν ένα αριθμητικό σχήμα για την προσέγγιση της ακριβούς λύσης του προβλήματος (3.1). Τότε, για αυτό το αριθμητικό σχήμα, το σφάλμα ηi που δίνεται στην (3.3) καλείται τοπικό σφάλμα διακριτοποίησης.

Αν το τοπικό σφάλμα διακριτοποίησης ενός αριθμητικού σχήματος σε ένα σημείο ενός διαμερισμού με βήμα h, φράσσεται κατά απόλυτη τιμή από το γινόμενο μιας θετικής σταθεράς, ανεξάρτητης του h, επί h υψωμένο σε μια δύναμη κ1, τότε λέμε ότι το τοπικό σφάλμα διακριτοποίησης έχει τάξη ακρίβειας κ.

Στην (3.4) η ποσότητα h είναι υψωμένη στη δεύτερη δύναμη, οπότε η τάξη ακρίβειας του τοπικού σφάλματος διακριτοποίησης της μεθόδου (3.6)–(3.7) είναι δύο.

Μια επιθημητή ιδιότητα του τοπικού σφάλματος διακριτοποίησης είναι αυτό να τείνει στο μηδέν κατά απόλυτη τιμή, καθώς το βήμα h του διαμερισμού τείνει στο μηδέν. Αυτή η ιδιότητα καλείται συνέπεια ενός αριθμητικού σχήματος.

Ορισμός 3.1.

Ένα αριθμητικό σχήμα ή μια μέθοδος λέγεται συνεπές ή συνεπής, αντίστοιχα, αν υπό κατάλληλες συνθήκες ομαλότητας της συνάρτησης που θέλουμε να προσεγγίσουμε, το τοπικό σφάλμα διακριτοποίησης τείνει στο μηδέν, καθώς το βήμα h του διαμερισμού, τείνει στο μηδέν.

Επομένως, λόγω του Λήμματος 3.1, η μέθοδος πεπερασμένων διαφορών (3.6)–(3.7) είναι συνεπής.

Αν συμβολίσουμε τώρα με UN το διάνυσμα με συνιστώσες U1,, UN, U=(U1,,UN)T, μπορούμε να γράψουμε το σύστημα των εξισώσεων (3.6)-(3.7) ισοδύναμα ως γραμμικό σύστημα

(A+h2Q)U=h2F, (3.8)

όπου A είναι ο N×N πίνακας

A=(2-100-12-1000-12-1-12), (3.9)

Q είναι ένας διαγώνιος N×N πίνακας με στοιχεία q(xi), i=1,,N, στη διαγώνιο και F=(f(x1),,f(xN))T.

Στη συνέχεια, δίνουμε τον ακόλουθο ορισμό:

Ορισμός 3.2.

Ένας N×N πίνακας A με στοιχεία (aij) λέμε ότι έχει αυστηρά κυριαρχική διαγώνιο, αν

|aii|>j=1,jiN|aij|,i=1,,N.

Οι πίνακες με αυστηρά κυριαρχική διαγώνιο είναι αντιστρέψιμοι, βλ. π.χ. (Ακρίβης και Δουγαλής, (2015), Πρόταση 3.3). Εύκολα μπορούμε να δούμε ότι ο πίνακας A+h2Q της (3.8) έχει αυστηρά κυριαρχική διαγώνιου, αν qmin>0, και, επομένως, το γραμμικό σύστημα (3.8) έχει μοναδική λύση. Όμως, όπως θα δούμε στη συνέχεια, η υπόθεση ότι qmin>0 δεν είναι απαραίτητη για την ύπαρξη μοναδικής λύσης του (3.8).

Επίσης, παρατηρούμε ότι ο πίνακας A στην (3.9) είναι τριδιαγώνιος, δηλαδή αν με aij, i,j=1,,N, συμβολίζουμε τα στοιχεία του A, τότε aij=0, για |i-j|>1. Προφανώς, τότε και ο A+h2Q είναι τριδιαγώνιος. Στην επόμενη παράγραφο θα δούμε έναν αλγόριθμο για την επίλυση ενός γραμμικού συστήματος με τριδιαγώνιο πίνακα, χωρίς να είναι απαραίτητο ο πίνακας αυτός να έχει αυστηρά κυριαχική διαγώνιο, βλέπε π.χ. (Ακρίβης και Δουγαλής, (2015), Κεφάλαιο 3).