Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε φοιτητές που έχουν παρακολουθήσει κάποιο εισαγωγικό μάθημα Θεωρίας Πιθανοτήτων και ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα Στοχαστικά Μαθηματικά. Δεν προϋποθέτει γνώσεις Θεωρίας Μέτρου, αλλά ελπίζω να προετοιμάσει τον αναγνώστη για να παρακολουθήσει ένα μετροθεωρητικό μάθημα στις Πιθανότητες και να τον προτρέψει να το κάνει.
Προκειμένου να είναι το κείμενο προσιτό σε προπτυχιακούς φοιτητές χωρίς να θυσιαστεί η μαθηματική αυστηρότητα, το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει κυρίως στοχαστικές διαδικασίες που εξελίσσονται σε διακριτό χρόνο, μέσα σ ́ ένα διακριτό σύνολο καταστάσεων. Υπάρχουν δύο τρόποι να παρουσιάσει κανείς αυτό το υλικό. Ο ένας είναι να βασιστεί στη Γραμμική ́Αλγεβρα, με την οποία οι φοιτητές είναι συνήθως περισσότερο εξοικειωμένοι. Στην ελληνική βιβλιογραφία που γνωρίζω συνήθως προτιμάται αυτή η προσέγγιση. Στο βιβλίο αυτό θέλησα να παρουσιάσω μια όσο είναι δυνατόν πιθανοθεωρητική προσέγγιση. Αυτό ίσως να δυσκολέψει τον αναγνώστη στην πρώτη επαφή με κάποιες καινούργιες έννοιες, αλλά είμαι βέβαιος πως θα τον ανταμείψει όταν σπάσει ο πάγος.
́Ενα ιδιαίτερο μέρος αυτού του βιβλίου είναι ένα εικονικό εργαστήριο, που εκτυλίσσεται παράλληλα και γύρω από το υλικό της θεωρίας. Το μοτίβο του εργαστηρίου είναι ότι δίνονται κάποιοι κώδικες στη γλώσσα προγραμματισμού Python, ο αναγνώστης τρέχει αυτούς τους κώδικες, βλέπει τι κάνουν, τους διαβάζει και τους τροποποιεί, ώστε να κάνουν κάτι διαφορετικό. Επομένως για να ασχοληθεί κάποιος με τα αριθμητικά πειράματα δεν χρειάζεται να γνωρίζει ήδη τη συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού. Ελπίζω αντίθετα ότι τα πειράματα θα προσφέρουν στον αναγνώστη μια εισαγωγή σ ́ αυτή τη γλώσσα. Αυτός ήταν ο τρόπος που έμαθα τουλάχιστον εγώ να προγραμματίζω σε Python.
Τους κώδικες που συνοδεύουν το κείμενο έχει γράψει ο φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ Μανώλης Γκαραγκούνης-Βλατάκης, η βοήθεια του οποίου στην προετοιμασία αυτού του βιβλίου ήταν ειλικρινά συγκινητική. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα. Ευχαριστώ τους φοιτητές και συναδέλφους που βοήθησαν, συνήθως χωρίς να το ξέρουν, ώστε να πάρει μορφή αυτό το βιβλίο. Ευχαριστώ τον γλωσσικό επιμελητή Θεόφιλο Τραμπούλη και τον κριτικό αναγνώστη Μιχάλη Κολουντζάκη για τα σχόλιά τους.
Τέλος, ευχαριστώ την Χαρίκλεια για την αγάπη και την ενθάρρυνση, που μου τόσο γενναιόδωρα μου προσφέρει.